Magazin 21.09.2018.

“Zaspanka za vojnike” premijerno pred banjalučkom publikom

ČITANJE: 2 minute

Filmsko ostvarenje “Zaspanka za vojnike” reditelja Predraga Antonijevića večeras će s početkom u 21 čas biti premijerno prikazano pred banjalučkom publikom u “Cineplexx Palasu”.

Film “Zaspanka za vojnike” nastao je po scenariju Nataše Drakulić i po motivimam “Srpske trilogije” Stevana Jakovljevića, a premijernoj projekciji u Banjaluci prisustvovaće režiser i dio glumačke ekipe.

Nakon projekcije u Banjaluci, planirana je i premijera za 2. oktobar u Sava centru u Beogradu, a od 4. oktobra film će se naći na redovnim bioskopskim repertoarima. Od filma nastaje i šestodjelna mini-serija, koja će biti prikazana tokom 2019. godine.

Radnja filma prati Stevana Jakovljevića, profesora biologije i učesnika Prvog svjetskog rata, koji dolazi na 20. godišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selu gdje je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, Petom tobdžijskom baterijom.

Stevan je otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice je što želi da sazna šta je bilo s njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom.

Susreće samo komandanta i kroz njihova sjećanja otvara se sudbina Pete baterije, koja je prestala da postoji baš u tom selu, teški, ali i radosni momenti, kao i Stevanov i Aleksandrov odnos, koji od početne netrpeljivosti postaje prijateljski.

U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra, čija se sudbina saznaje na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspijevala da iznese tolike vojne poduhvate, jer je jedan čovjek, poručnik, nadređeni svjesno žrtvovao svoj život, prije toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika.

Reditelj filma Predrag Antonijević je rekao da film djeluje kao patriotska čitanka, namijenjen je i najmlađoj publici, koja zna malo ili nimalo o Prvom svjetskom ratu i o tome koliko je srpskih vojnika u njemu poginulo.

“Veličina te žrtve kao da je izbledela kroz ovih 100 godina od kako se završio Prvi svetski rat. U filmu nema psovki, grafičkog nasilja, potoka krvi, nema ni blata, uzdignuto je sve na viši nivo. To su bili divni i lepi ljudi koji su verovatno i bolji od nas, koji su izneli taj rat i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi”, rekao je režiser Antonijević.

Glavne uloge u ostvarenju “Zaspanka za vojnike” ostvarili su Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Ljubomir Bandović, Vuk Kostić, Radoš Bajić, Nina Mrđa, Marko Vasiljević, Nenad Okanović, Marko Pavlovski, Aleksandar Đurica, Tihomir Arsić, Marko Gvero i mnogi drugi.

(Nezavisne)