Magazin 24.01.2016.

Zaštitite kožu na planini

ČITANJE: 1 minuta
planina
Ako narednih dana namjeravate da uživate u zimskoj idili na planini, prije izlaska na snježne padine obavezno zaštitite kožu od štetnih spoljnih faktora.

* Za njegu lica, kao i za sve djelove tijela izložene suncu (vrat i uši) koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom kako ne biste “zaradili” opekotine, budući da snijeg reflektuje i do 85% sunčevih UV zraka.

* Usne zaštitite balzamom sa zaštitnim faktorom, a izbjegavajte sjajeve i svetlucave ruževe koji privlače sunčevu svjetlost.

* Iako nosite rukavice, obavezno “nahranite” ruke hidratantnom, nemasnom, kremom koju koža brzo upija da biste sačuvali mekoću i elastičnost.

* Oči zaštitite naočarima za sunce ili ski-maskama sa 100% UVA i UVB zaštitom i ne skidajte ih dok ste na otvorenom kako ne bi došlo do “snježnog slepila”, bolnog stanja koje se javlja uslijed preduge izloženosti sunčevim zracima koji se reflektuju sa snežnih površina, a mogu da oštete rožnjaču.

* Poslije dana provedenog na snijegu priuštite sebi toplu terapeutsku kupku koja će opustiti mišiće čitavog tijela, a umorne noge izmasirajte losionom ili kremom.

(Novosti.rs)