Zaštitite privatne podatke u 6 koraka

zastita podataka

Nedovoljno zaštićeni podaci najbolji su način da izdate povjerenje klijenata, a postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete da preduzmete kako se to ne bi dogodilo.

1. Upoznajte svoje podatke

Nisu svi podaci isti pa nije svejedno ni kako ih čuvate ili koristite. Prvi i osnovni korak u osiguravanju sigurnosti je dobro razmisliti o tome koji su od njih osjetljivi i povjerljivi.

Tu svakako spadaju finansijski podaci, podaci o zaposlenima ili klijentima i oni o poslovanju, pogotovo oni koji nisu javno dostupni i koji su vam dati u povjerenju. Morate obratiti posebnu pažnju na njih i njihovu sigurnost, jer je povjerenje klijenata nešto što ne želite da izigrate zbog nepažnje ili nepoznavanja opasnosti.

2. Posebna lozinka za svaki nalog

Često volimo da mislimo da su naši podaci zaštićeni činjenicom da ih držimo pod lozinkom, ali to zavisi od toga kakva je ta lozinka i da li je ona jedinstvena ili je koristite na više naloga.

Dobra lozinka mora biti barem 8 znakova duga, ne smije da sadrži vaše korisničko ili lično ime, datume rođenja, imena ljubimaca ili slične lako dostupne podatke. Najbolja je kombinacija velikih i malih slova, brojeva i barem jednog interpunkcijskog znaka.

Takođe je bitno da na svakom korisničkom nalogu imate drugu lozinku – ako se dogodi da vaš nalog bude hakovan na nekom servisu, tako ćete osigurati da su podaci na svim drugim servisima i dalje sigurni.

Ako vam je mnoštvo kompleksnijih lozinki teško zapamtiti, možete koristiti sisteme kao što je LastPass, koji ih sigurno čuvaju i „pamte“ za vas. Riječ je o nekoliko dolara izdataka mjesečno, ali velikoj stavci u sigurnosti vas i vaših klijenata.

3. Ništa bez antivirusnih sistema

Iako su antivirusni programi veoma bitni u zaštiti podataka, naše je istraživanje pokazalo kako više od 50 odsto malih i srednjih preduzetnika nema ili ne zna ima li na svom poslovnom računaru antivirusnu zaštitu, a još ih više tu zaštitu ne ažurira ili ne zna da li je ažurirana.

Broj ovakvih napada svake godine raste, a riječ je najviše o DDoS napadima, zatim napadima s ciljem krađe podataka koji se mogu unovčiti na crnom tržištu poput krađe brojeva kreditnih kartica ili pak napada s ciljem traženja otkupnine.

Takođe treba da proverite pruža li vaš operater dobru internet zaštitu kako biste mogli bezbrižno da poslujete online.

4. Zaštitite svoj Wi-Fi!

Gotovo svaka kancelarija i dom danas imaju bežičnu mrežu, ali nemate li dobru zaštitu, na nju se može spojiti bilo ko u neposrednoj blizini – bilo komšija koji „samo“ dijeli vašu mrežu, ili neko s lošijim namjerama ko preko nje može doći do podataka koje preko svoje mreže nužno prenosite.

Potrudite se da vaša mreža ima WPA2PSK zaštitu – ne morate za to da imate nikakva tehnička znanja, već će vam to obezbijediti vaš operater!

5. Sigurnosne kopije čuvaju glavu!

Backup, ili sigurnosne kopije podataka, potpuno su nužni. Možete da olakšate život sebi uz cloud skladištenje – sačuvate li automatski sve svoje podatke u “oblak”, oni će uvek biti ažurirani, dostupni gdje god se vi nalazili, a dogodi li se nešto vašem računaru, možete odahnuti jer znate da je sve na sigurnom i da ništa niste izgubili.

Za ovakav način stvaranja sigurnosnih kopija potrebna je dobra povezanost na internet, a pomaže i ako vaš operater pruža dodatne usluge poput 4G backupa, koji omogućava povezanost na internet čak i kada dođe do problema s vašom fiksnom mrežom.

6. Informišite – sebe i druge

Osim ovih koraka, bitno je da budete svjesni važnosti zaštite podataka, ali i da o tome informišete i svoje zaposlene. Kada ih upoznajete s protokolima koje koristite, objasnite im kako i zašto jer će ih onda više poštovati. Informisanost je uvijek prvi korak prema sigurnosti.

(B92)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum