Biznis 20.12.2015.

Zaštitite smartfon od hakera u svega par poteza

ČITANJE: 2 minute
android-lolipop
Gugl je najavio da će naredna generacaija Androida imati automatski uključenu enkripciju kako bi korisnici zaštitili svoje podatke. Međutim, ovo vam i nije od velike koristi ako imate smartfon koji neko vrijeme, (ili nikad) neće dobiti najnoviji apdejt. Ali nije sve izgubljeno.

Pokazaćemo vam kako da enkriptujete svoj Android telefon ako on radi na Jelly Bean i KitKat Android operativnom sistemu – sve što vam treba je tu, samo je potrebno da aktivirate vašu zaštitu podataka.

Zašto je enkripcija bitna?

Zaštita podataka od svakog vida njuškanja je jako važna ako na telefonu imate važne ili povjerljive podatke koji bi u pogrešnim rukama mogli da vam ozbiljno zakomplikuju život.

Enkripcija ili šifra na početnom ekranu?

Šifra na početnom ekranu samo spriječava nekoga da koristi vaš telefon. Međutim, enkripcija pruža znatno viši nivo zaštite jer štiti sve podatke na telefonu uz pomoć specijalnog kriptografskog ključa. Čak i u slučaju da neko uspije da dođe do podataka, oni su beskorisni bez vašeg ključa.

Mane

Enkripcija podataka može da dovede do sporijeg rada starijih smartfona ali i bržeg trošenja baterije. Ako je vaš Android tablet ili smartfon napravljen u posljednjih par godina, onda vjerovatno ima poseban hardver koji ubrzava enkripciju, a uticaj na trajanje baterije biće zanemarljiv.

Evo kako da enkriptujete Jelly Bean i KitKat uređaje

Korak 1: Napunite bateriju do kraja i držite uređaj priključen na punjač.

Proces enkripcije može da traje i do 30 minuta. Ako vam tokom enkripcije umre baterija i telefon se ugasi, proces će biti zaustavljen, a svi podaci izgubljeni.

Korak 2: Otvorite podešavanja (settings) i potražite meni Security. Potom izaberite Screen Lock meni i unesite PIN ili šifru i pratite uputstva kako bi ih potvrdili.

Jedna iritantna stvar kod enkripcije jeste to što svaki put morate da unoste PIN ili dužu šifru kako biste otvorili uređaj. Duže šifre je teže provaliti.

Korak 3: Skrolujte sve dok ne naiđete na opciju Encrypt phone ili Encrypt tablet unutar Security settings menija i izaberite Encrypt SD štikliranjem boksa. Potom pritisnite Next i potvrdite PIN.

Korak 4: Pritisnite Encrypt phone ili Encrypt tablet opciju.

Važno: Ne možete preobrnuti proces enkripcije na Androidu. Ako želite da kasnije dekriptujete uređaj, moraćete da izvršite resetovanje uređaja na fabričke postavke, što će obrisati podatke.

(24sata.rs)