Biznis 28.02.2016.

Zaštitu iPhonea moguće je “probiti” i plastelinom?

ČITANJE: 1 minuta

ajfon

Nedugo nakon početka prodaje prvog uređaja s integrisanim Touch ID čitačem otiska prstiju (iPhone 5s), pojavili su se i prvi “hakeri”. Dok je Apple navodio da za “prevaru” Touch ID sistema treba pravi korisnikov prst, sigurnosne grupe su to iskoristile prilično jeftinim kopiranjem otiska prsta na foliju.

Slična stvar je otkrivena na ovogodišnjem Mobile World Congressu – i to korišćenjem plastelina.

Sve manje pametnih uređaja se oslanja na lozinke, a sve više koristi mogućnosti modernih senzora za čitanje otiska prstiju. Međutim, to i nije tako dobro za opštu sigurnost, otkrivaju sigurnosni istraživači. Raspoznavanje senzora nije dovoljno da bi prepoznao pravi otisak prsta od onoga napravljenog u plastelinu.

Na ovogodišnjem sajmu mobilne elektronike MWC u Barseloni, CEO kompanije Vkansee, Jason Chaikin je uživo demonstrirao koliko je zapravo jednostavno “probiti” zaštitu modernih Touch ID senzora.

Apple nije javno komentarisao stvar kao ni ranije, ali uputili su na svoje stranice vezane za sigurnost na kojoj stoje opšte informacije. Među njima je i ona da je malo vjerovatno lažirati otisak prsta, kao i to da je nakon nekoliko neuspješnih pokušaja potrebno unijeti lozinku.

(B92)