Zaštitu iPhonea moguće je “probiti” i plastelinom?

ajfon

Nedugo nakon početka prodaje prvog uređaja s integrisanim Touch ID čitačem otiska prstiju (iPhone 5s), pojavili su se i prvi “hakeri”. Dok je Apple navodio da za “prevaru” Touch ID sistema treba pravi korisnikov prst, sigurnosne grupe su to iskoristile prilično jeftinim kopiranjem otiska prsta na foliju.

Slična stvar je otkrivena na ovogodišnjem Mobile World Congressu – i to korišćenjem plastelina.

Sve manje pametnih uređaja se oslanja na lozinke, a sve više koristi mogućnosti modernih senzora za čitanje otiska prstiju. Međutim, to i nije tako dobro za opštu sigurnost, otkrivaju sigurnosni istraživači. Raspoznavanje senzora nije dovoljno da bi prepoznao pravi otisak prsta od onoga napravljenog u plastelinu.

Na ovogodišnjem sajmu mobilne elektronike MWC u Barseloni, CEO kompanije Vkansee, Jason Chaikin je uživo demonstrirao koliko je zapravo jednostavno “probiti” zaštitu modernih Touch ID senzora.

Apple nije javno komentarisao stvar kao ni ranije, ali uputili su na svoje stranice vezane za sigurnost na kojoj stoje opšte informacije. Među njima je i ona da je malo vjerovatno lažirati otisak prsta, kao i to da je nakon nekoliko neuspješnih pokušaja potrebno unijeti lozinku.

(B92)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i