Politika 23.09.2020.

Zašto Bakir skreće pažnju sa problema u Kantonu Sarajevo i SDA na Republiku Srpsku?

ČITANJE: 3 minute

Najnoviji medijski i politički napadi na predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića u vezi sa njegovim navodnim učešćem u događajima u i oko Srebrenice u junu 1995. godine motivisani su, prije svega, pokušajima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da skrene pažnju bošnjačkih političkih činilaca, domađe i međunarodne javnosti sa unutarstranačkih podjela, kao i previranja u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevo.

Nedavna ostavka ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH /FBiH/ Aljoše Čampare na funkciju u Predsjedništvu SDA otvorila je javnu polemiku o mogućem raskolu unutar stranke.

Čampara je iznio niz ozbiljnih optužbi na račun Izetbegovića i njegove supruge Sebije koje smatra odgovornim za nepotistička imenovanja i brojne procese koji narušavaju integritet i autoritet SDA.

Unutarstranački sukobi, kao i najave bošnjačkih građanskih opcija o pokretanju smjene Vlade Kantona Sarajevo, gdje ključnu ulogu ima SDA, ne ide u prilog poziciji ove stranke pred predstojeće lokalne izbore u BiH.

Izetbegović će nastojati da po svaku cijenu zadrži Kanton Sarajevo pod svojom kontrolom s obzirom na činjenicu da je kantonalni budžet oko milijardu KM.

Za preusmjeravanje pažnje javnosti sa problema u SDA, Izetbegović će koristiti, odnosno zloupotrebljavati razne institucije s ciljem diskreditacije zvaničnika Republike Srpske.

Da je tako kako navode naredbodavci organizovane hajke na premijera Viškovića, on se nikako ne bi mogao baviti političkim radom da je osumnjičen ili optužen za neki zločin.

Motivi ovakvih brutalnih napada SDA od ranije su poznati i to je klasični stereotip njihovog djelovanja – uvijek će pronaći razlog za optužbe usmjerene protiv Srba i zvaničnika Srpske.

Interesantno je da se vrijeme otvaranja ove afere poklapa sa predstojećim lokalnim izborima a imajući u vidu da SDA, prema svim istraživanjima, čak i onim koje su oni radili, gubi velike gradove posebno Sarajevo, kao i unutrašnji sukobi unutar partije doveli su do pojačane nacionalne retorike i brutalne hajke na sve što je srpsko s ciljem animiranja birača.

S tim ciljem, da se zaključiti, Izetbegović je preko Memorijalnog centra u Srebrenici planski pokrenuo medijsku hajku na Viškovića da bi homogenizovao biračko tijelo u FBiH. U prilog ovoj tvrdnji govori i činjenica da je Emir Suljagić na funkciju direktora ovog centra imenovan na inicijativu SDA.

Istovremeno, prema dokumentima koji su u posjedu Srne, predsjednik SDA koristi Obavještajno-bezbjednosnu agenciju /OBA/ za tajno prisluškivanje telefonskih razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ostalih zvaničnika Srpske.

Krajnji cilj je da se Dodik diskredituje pred predstojeće izbore, što uključuje i pronalaženje zvaničnika iz njegovog bliskog okruženja za otvorene napade.

Prema dokumentu koji je u posjedu Srne, nakon Viškovića, sljedeća meta političkog Sarajeva je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Izvor Srne je naveo da se uveliko radi na prikupljanju “podataka” o navodnoj umiješanosti ministra Lukača u ratne zločine tokom proteklog građanskog rata u BiH i navodnoj zloupotrebi službenog položaja.

Međutim, to ništa ne čudi, a za očekivati je da će, kako se bude približavao datum održavanja lokalnih izbora, duboko uzdrmani SDA i Bakir Izetbegović, s obzirom na to da gubi tlo pod nogama i zbog gubitka moći koja mu klizi lagano iz ruku, intenzivirati razne hajke i napade na zvaničnike Srpske i samu Republiku Srpsku koja im je stalni trn u oku.

(Srna)