Vijesti 22.04.2016.

Zašto Banjaluka nije dodijelila ‘Ključ grada’?

ČITANJE: 3 minute
banjaluka
Više odbornika banjalučke Gradske skupštine smatra da je dodjela Ključa grada odavno ispolitizovana. Činjenicu da već četvrti put ta nagrada nije dodijeljena ocjenjuju – sramnom.

Već četvrti put u zadnjih osam godina Banjaluka neće dodijeliti Ključ grada nikome. Za javnost je to još jedna porazna činjenica koja svjedoči da nagrada odavno nema veze sa zaslugama, već sa politikom.

Za ovo najviše priznanje ranije su predloženi suvlasnici fabrike obuće “Bema” Martin Žilnik i Benjamin Fugin, gradonačelnik Slobodan Gavranović, inovator Smail Hodžić, dr Dragutin Ilić i dr Dragan Danelišen.

Podsjećanja radi, u prethodnim godinama titule počasnih građana dobili su Milorad Dodik (2008), Nebojša Radmanović (2009), Arie Livne (2012), Aleksandar Bocan-Harčenko (2014) i Novak Đoković (2015). Spisak kandidata prošle godine govori o čudnim kriterijima kojima su se nadležni rukovodili. Osim Đokovića, za ovo priznanje 2015. kandidovani su bili gradonačelnik Slobodan Gavranović i osuđeni banjalučki biznismen Mile Radišić.

„Dodjela nagrada jeste ispolitizovana. Ovi koji su na vlasti dijelili su svojim kolegama Ključ grada“, ističe odbornik PDP-a Zoran Talić. On smatra da se ovogodišnjim izostankom dodjele prestižne nagrade šalje loša poruka – kako Banjaluka nema zaslužnih građana, objavljeno je na sajtu Skupštine Grada Banjaluka.

„Ove godine Ključ grada trebalo je dodijeliti nekome iz oblasti privrede, ko se pokazao u ovim ekonomsko teškim uslovima, da pošaljemo poruku domaćim i stranim investitorima da smo zainteresovani za njih i spremni dati prostor i šansu da stvorimo jak privredni ambijent“, kaže Talić.

Iako su na suprotnim političkim polovima, pojedini odbornici iz redova vladajuće koalicije slažu se s opozicionarima.

I Nenad Šibarević iz DNS-a mišljenja je da je politika duboko uplela svoje prste.

Potvrđuje da su ljudi iz političkog vrha „u zadnjih 10 godina jedni drugima dijelili priznanja“.

Šibarević: Greškom su me pokušavali lobirati za nagradu

Odbornik DNS-a smatra da je dodjela 13 nagrada besmislena pa se, kako kaže, dešava da nagrade dobiju beznačajne institucije i pojedinci. Ocjenjuje da je „kompletna atmosfera oko dodjele nagrada nezdrava“.

„U cijeloj priči ima puno politike i lobiranja, pa je komisija bila pod pritiskom. Čak su i mene zvali, misleći da sam član komisije, i pokušavali lobirati…pa su se iznenadili kad su čuli da nemam nikakve veze s tim“, priča Šibarević.

Talić podsjeća da su u dodjeli nagrada građani Banjaluke zaobiđeni. NJegov prijedlog da građanska inicijativa Rekreativna zona Banjaluka dobije nagradu odbijena je i to, kako kaže, bez obrazloženja zašto.

„A upravo se zaslužnim građanima treba zahvaliti plaketom grada. Postavlja se pitanje kome to odgovara i da li građani služe samo za izbore?“, pita odbornik PDP-a.

Nezavisni odbornik Slobodan Lukić ističe da Ključ grada Banjaluka nije nikome dodijeljen, ne zbog toga što nema zaslužnih ličnosti, već zato što je dodjela prilično ispolitizovana.

„Tu ima i revanšizma prema Gavranoviću koji je bio u igri za ključ. Pitanje je tu i kompetencija komisije, stranačkih pritisaka, lobiranja i osvetoljubivosti“, ističe Lukić. Dodaje da nije jasno po kojim kriterijima se Komisija vodila prilikom odabira kandidata za nagrade.

„Takva improvizacija je bacila veliku mrlju na dodijelu nagrada“, ocjenjuje Lukić i konstatuje da je cijela priča sramota za Banjaluku.

(Mondo.ba)