Sport 30.09.2016.

Zašto bi Banjaluka plaćala klubove iz Srbije?

ČITANJE: 3 minute

Vaterpolisti Banjaluke će naredne sezone ponovo nastupati u Prvoj “B” ligi Srbije i to je zaista lijepa vijest za razvoj ovog sporta u gradu na Vrbasu, Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Posebno jer su u reprezentativnom smislu srpski vaterpolisti već decenijama neprikosnoveni u bazenima širom svijeta, što je potvrđeno i zlatnom olimpijskom medaljom u Rio de Žaneiru, koja im je nedostajala da osvoje sve što se osvojiti moglo.

Ili što bi se u žargonu reklo nakon što su “delfini” prešli ovu igricu!

Prethodne sezone, Banjalučani su prvi put nastupili u Prvoj “B” ligi Srbije i zabilježili nekoliko pobjeda koje su im mnogo značile u sticanju iskustva i daljem napretku. Na kraju su osvojili sedmo mjesto na tabeli od devet ekipa.

Banjalučki vaterpolisti će (najvjerovatnije) i drugu sezonu igrati u srpskom “B” šampionatu zajedno sa Partizanom 2, Singidunumom, Dorćolom, Bečejom, Rasinom, Valisom, Novim Beogradom 011, Žakom, Spartakom Prozivka, Gočem, Radničkim, PVK Žakom, Poletom i Proleterom.

Međutim, postoje dvije male “začkoljice” u cijeloj priči…

Prva je da ekipa Banjaluke (uz Partizan 2) neće moći da se plasira u viši rang iz čini se logičnih razloga – jednostavno rečeno, ekipa iz druge države ne može da nastupa u najvišem rangu druge države u ovom slučaju BiH, dok je kod crno-bijelih situacija slična – ne može jedan klub da ima dva tima u istoj ligi.

Druga, ali i najčudnija odluka koja je objavljena na zvaničnom sajtu Vaterpolo saveza Srbije je da će u predstojećoj sezoni koja počinje 12. novembra “sve troškove prevoza do Banjaluke i smještaja u Republici Srpskoj pokriti banjalučki klub”.

vk

Slobodan Grahovac, prvi čovjek banjalučkog vaterpola, a odnedavno i selektor Bosne i Hercegovine, zaslužio je sve čestitke kompletne javnosti za dosadašnje napore u promociji kluba i uopšte vaterpola.

Međutim, nije jasno zašto bi VK Banjaluka pristao da finansira put i smještaj klubovima iz Srbije, posebno jer se u izjavi za današnji “Glas Srpske” i “Nezavisne novine”, požalio na loše finansijsko stanje banjalučkog kluba.

“Prijavili smo se za Prvu ‘B’ ligu Srbije, koja nam se prošle sezone pokazala kao jako korisno iskustvo, što se odrazilo na prvenstvo BiH, gdje smo glavne rivale pobjeđivali sa 10 i 15 golova razlike. Sada to moramo podići na viši nivo, ali nas sputavaju finansije. Kao šampioni BiH trebali bi da uđemo u prvu kategoriju finansiranja u Gradskoj upravi i da se tu konačno poslože stvari. Sponzore je praktično nemoguće naći”, izjavio je Grahovac.

Nije sporno da VK Banjaluka kao prvak BiH po kategorizaciji ima pravo da bude uvršten u prvu kategoriju, ali da li je OK da se novcem poreskih obveznika u Banjaluci finansiraju i klubovi u Srbiji?

Rok konačne odluke za prijavljivanje u takmičenje u Srbiji je 5. oktobar.

Kontaktirali smo i VS Srbije, ali je generalni sekretar Nemanja Marijan bio odsutan, pa nam je ljubazna sekretarica obećala da će prenijeti poruku i da će se “gensek” javiti nama ukoliko ne bude imao previše obaveza.

Do isteka radnog vremena se nije javio, kao ni predsjednik VK Banjaluka Slobodan Grahovac na uporne pozive našeg portala.

Prihodi i troškovi

Po kategorizaciji i raspodjeli sredstava u budžetu Grada Banjaluka za sport, VK Banjaluka je za 2016. godinu dobio iznos od 10.000 KM. Nazvanično iz izvora bliskih VK Banjaluka saznali smo da je prethodna sezona u Prvoj “B” ligi Srbije koštala klub oko 30.000 KM, a sam Grahovac je potvrdio da je samo Gradski olimpijski bazen prošle godine plaćen 20.000 KM.

(mondo.ba)