Magazin 04.09.2015.

Zašto bi naša djeca trebalo da se hrane kao mali Francuzi?

ČITANJE: 1 minuta
packing-school-lunch-healthy

Kada su u pitanju ishrana mališana u Francuskoj postoje određena pravila, koja bi trebalo da usvoje i roditelji u ostalim zemljama ukoliko žele dobro svojoj djeci…

Sasvim obična kantina u francuskoj školi u svojoj ponudi nema smrznutu hranu koja se podgrijava u mikrotalasnoj pećnici, već se hrana priprema na licu mjesta u školskoj kuhinji.

Svaka užina sastoji se iz jela sa sirom i deserta. Tamošnja djeca idu u školu četiri dana nedeljno, jer preskaču srijedu. Francuska djeca mahom pješače do škole, ne voze ih roditelji kolima.

Svakog dana u sklopu školskog rasporeda imaju i sat i po fizičke aktivnosti. Njihove porcije sa hranom su prilagođene njihovom uzrastu, pa zbog toga ne dolazi do prejedanja.

Jedan tipičan dječiji ručak, bilo da ga jedu kod kuće ili u školi, sastoji se iz salata od krastavaca i paradajza, marinirane junetine sa pečurkama i brokolijem, dok se za desert zaslade tartom od jabuka i sira.

Generalno, tamošnja djeca ne prave problem kada je hrana u pitanju jer su od malih nogu naučeni da jedu ono što im se stavi na tanjir.

(Blic.rs)