Zašto BiH jedina nema kandidata za generalnog sekretara UN-a

ban ki mun

Otkako je Vlada Crne Gore potvrdila da će njen kandidat za generalnog sekretara UN-a 2016. godine biti Igor Lukšić, ministar inostranih poslova i potpredsjednik crnogorske vlade, jedina zemlja iz regiona koja vjerovatno neće imati svog predstavnika u utrci za nasljednika Ban Ki-muna je Bosna i Hercegovina.

Dobro upućeni tvrde da su šanse za izbor čelnika UN-a mnogima manje važne od činjenice da će u narednim mjesecima biti u fokusu medijske pažnje. Neće začuditi i ako neko od balkanskih kandidata završi kao zamjenik novog generalnog sekretara, što bi, takođe, bio ogroman uspjeh za regiju.

To što sve zemlje u okruženju osim BiH imaju svog kandidata za generalnog sekretara, potvrđuje i parcelizaciju regionalnih interesa koji često ne sežu dalje od ličnih ambicija pojedinaca ili interesnih grupa iza njih. Zapadni Balkan je još daleko od “skandinavskog” modela zajedničkog diplomatskog nastupa i radi zajedničkih ekonomskih ciljeva.

Dobro upućeni tvrde da neki od kandidata za tu funkciju, prije svega Irina Bokova, dugogodišnja direktorica UNESCO-a, ali i njena zemljakinja, također iz Bugarske – Kristalina Georgijeva, sadašnja visoka dužnosnica EU, pa sve do Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika u BiH, ipak imaju više šanse od predstavnika iz bivših jugoslavenskih zemalja.

U toj utrci će biti i političkih “penzionera”, poput penzionisanog predsjednika Slovenije Danila Tirka, a prema mnogima, on je i najozbiljniji kandidata za prvog čovjeka UN-a. Tu su i Vesna Pusić, odlazeća šefica hrvatske diplomatije, te bivši predsjednik Generalne skupštine i ambasador Makedonije u UN-u Srđan Kerim.

Ali, ima i veoma ambicioznih, poput Vuka Jeremića, bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije, uz pretpostavku da će ga, bez obzira na Vučićevu vladu u Beogradu, javno i tajno podržati Moskva. Rusija je, svakako, najjača u skupini od 23 zemlje članice Istočnoevropske grupe u UN-u, u kojoj je i BiH.

Stalnih pet

Osim dokazanog rezimea u međunarodnoj diplomatiji, za sve kandidate važe, čini se, dva posebna uvjeta; jedan je javni, a drugi je nepisano “pravilo”. Generalni sekretar treba znati francuski jezik i mora biti podržan od najjačih svjetskih sila.

Osim Irine Bokove koja, uz engleski i ruski, govori perfektno francuski (dakle tri od ukupno sedam zvaničnih UN jezika), i Tirka, koji je posljednjih godina uveliko učio ovaj jezik, u biografijama Balkanaca se vidi da im francuski nije bio najvažniji “sporedni jezik” na svijetu. Tako i Vesna Pusić uz engleski govori još “samo” njemački.

Ali, više od toga, i bez obzira što su, shodno rezoluciji od 13. septembra 2015. godine, Generalna skupština, znači 193 zemlje članice UN-a, dobile veće ovlaštenje da raspravljaju o potencijalnim kandidatima, odluku o tome ko će biti “jedini kandidat”, da bi na kraju bio samo potvrđen od svih ili većine zemalja članica UN-a, opet će imati ista stalna petorka s pravom veta. Osim Rusije, o tome će odlučivati Kina, Velika Britanija, Francuska i, naravno, SAD.

A upravo Vašington do sada nije pokazao čak ni blagu naklonost prema nekom od balkanskih kandidata, što je signal koji se ne smije zanemariti.

Idealan kandidat

Kada bi BiH istakla svog kandidata, bez obzira na obrazovanje, čak i diplomatski talent i političko iskustvo, morao bi to biti kandidat bez korupcijskih afera i s vizijom, bez naslanjanja na mračnu prošlost, jer to je kriterijum, koji naprosto važi za sve kandidate.

Nijedna zemlja od stalnih pet u Savjetu bezbjednosti ne može kandidovati svog državljanina za generalnog sekretara UN-a.

Mnogo je i onih koji opravdano ističu da bi na čelo UN-a nakon osam muškaraca (Turgve Lie, Dag Hamarskjold, U Tant, Kurt – Waldheim, Parez de Cuellar, Boutros Ghali, Kofi Annan i Ban Ki-moon) trebala doći žena.

(Avaz)

Usklađivanja sa novim pravilima: Vrtići i igraonice radiće pod strožim pravilima

Kako treba da izgledaju vrtić i igraonice, njihova unutrašnjost i dvorište, raspored prostorija – sve je do detalja definisano Pravilnikom o standardima i normativima za predškolsku oblast. Pravilnik propisuje optimalan broj djece u vrtiću – 75 do 100, odnosno četiri vaspitne grupe.  Usklađivanja sa novim pravilima, biće neminovna. “Obavezna prostorije kada govorimo o unutrašnjem prostoru

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,