Magazin 17.12.2015.

Zašto djeca ne vole povrće?

ČITANJE: 1 minuta
djeca povrce
Pojedini istraživači tvrde da su djeca rođenjem „programirana” da izbjegavaju biljke, kako bi izbjegli povređivanje ili trovanje, jer ona sve automatski stavljaju u usta, i zaključuju da imaju prirodan otpor prema povrću.

Poznato je da djeca uglavnom ne vole povrće, što roditeljima teško pada. Jedan od odgovora zašto klinci ne vole zdrave namirnice dala je studija Eni Verc i Karen Vin, psiholozi sa Univerziteta Jejl. One su to objasnile primarnim instinktom za preživljavanje, koji se javlja kada su u prisustvu biljaka.

Stručnjaci su analizirali mališane dok su se igrali različitim predmetima i shvatili da oni nisu uzimali u ruke prirodne “stvari”, koliko su se hvatali za plastične i metalne predmete. Mogli su da biraju između dvije prave namirnice, dvije vještačke i dva druga objekta. Eksperiment je pokazao da je većina oklijevala da dodirne povrće.

Doktorke vjeruju da je to programirano rođenjem, kako bi najmlađi izbjegli povređivanje ili trovanje različitim biljkama, jer sve automatski stavljaju u usta. Zato djeca imaju prirodan otpor prema grašku, paradajzu, kupusu, boraniji…

(Novosti.rs)