Politika 19.07.2021.

Zašto je Banjaluci neophodan Savjet za transparentan rad javne uprave?

ČITANJE: 2 minute

PIŠE: Milko Grmuša

Bez obzira da li pripadaju ili ne pripadaju nekoj političkoj stranci, normalni ljudi koji žive od svog rada i ne duguju nikom ništa su svjesni da najveći broj imenovanja na radna mjesta i funkcije u javnom sektoru, na svim nivoima, jeste predmet političkog plijena.

Ako nam je Republika Srpska ispred svega, ako su nam naša mjesta i gradovi ispred svega, onda je logično da na pozicije u sistemu uzimamo najsposobnije, a ne podobne. Jer, ako uzimamo podobne to znači da su nam partija, rođak, kum ili neko drugi ispred zemlje.

Zbog nepotizma i političke podjele plijena iz zemlje nam godinama odlazi pametan, pošten i dobronamjeran svijet koji ne želi nikom da se moli, već želi da normalno i pristojno živi od svog rada.

Da bi se sa ovim lošim praksama prestalo, sljedeće što ću uputiti u proceduru pred Skupštinom Grada Banja Luka, ali što ću poslati i svim poslaničkim klubovima i grupama u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnicima Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jeste incijativa za osnivanje Savjeta za transparentan rad javne uprave.

Ideja je da Grad Banja Luka, Republika Srpska i zajedničke institucije BiH formiraju nadzorno tijelo sačinjeno od predstavnika nevladinog sektora, ombudsmena za ljudska prava i svih medija registrovanih u skladu sa zakonom koje bi pratilo sve javne konkurse za imenovanje službenika i namještenika na svim navedenim nivoima, ali i za članove upravnih i nadzornih odbora i direktora javnih preduzeća, ustanova i institucija.

Ovaj Savjet bi imao uvid u kompletnu proceduru i dokumentaciju kod svih javnih konkursa kako bi se smanjila mogućnost političkih zloupotreba i kako bi javnost odmah bila obaviještena o svim mogućim nepravilnostima i zloupotrebama.

Svaki čovjek bi imao pravo obraćanja ovom Savjetu, svako bi imao pravo da ukaže na nepravilnost i postavi pitanje, a Savjet bi imao obavezu da na to odgovori.

Budući da je kod nas svako negdje na vlasti, a negdje u opoziciji, ovo je dobra šansa svima da u praksi i konkretno potvrde da podržavaju ono za šta se javno zalažu. Budite svi face, prihvatite ovo, nemojmo da na mala vrata i u potaji samo gledamo kako da na mali milion mjesta udomimo različite podobnike.

Oznake: Milko Grmuša