Magazin 12.01.2016.

Zašto je Dejvid Bouvi dva puta odbio priznanje kraljice?

ČITANJE: 1 minuta
bouvi
I dok je kraljica Elizabeta željela u dva navrata da nagradi čuvenog umjetnika najvišim titulama, Bouvi je oba puta odbio na svojstven način, držeći do sebe, za razliku od drugih slavnih kolega.

Dejvid Bouvi oduvijek je bio jedinstvena ličnost, van ustaljenih društvenih okvira, a to se vidjelo i kada je odbio titulu viteza od britanske kraljice Elizabete.

Naime, njemu je 2000. godine dodijeljena titula Komandanta Reda britanske imperije, kojom kraljica nagrađuje javne ličnosti za “istaknuti, inovativni doprinos nekoj oblasti britanskog života”. I dok bi mnogi bili polaskani ovim gestom, Dejvid je odbio titulu uz objašnjenje: “Zaista ne znam čemu to služi.”

Tri godine kasnije, 2003. je ponovo rekao “Ne” britanskoj kraljici, kada je odbio titulu viteza za “veliki doprinos” britanskom životu, koji je bio “inspirativan i značajan tokom dugog vremenskog perioda”, piše britanski Mirror.

I dok su njegove slavne kolege poput Pola Makartnija, Eltona Džona i Mika Džegera objeručke prihvatili titulu “ser”, Bouvi je još jednom ostao pri svojoj odluci da odbije veliko priznanje uz objašnjenje:

“Nikada nisam imao namjeru da prihvatim tako nešto. Nisam za to radio cijelog svog života.”

Dejvid Bouvi preminuo je 10. januara, dva dana poslije 69. rođendana, nakon što je izgubio 18-mjesečnu bitku sa rakom jetre.

Svoju borbu sa opakom bolešću držao je daleko od očiju javnosti, ali i prijatelja. Samo nekolicina najbližih osoba znala je za muke slavnog muzičara.

Bouvi je uspio da se toliko dugo bori jer je želio da vidi kako njegova 15-godišnja ćerka Aleksandrija (koju je dobio u braku sa slavnom manekenkom Iman) raste, otkrio je jedan Dejvidov prijatelj.

(NN)