Politika 17.03.2016.

Zašto je Hag napravio presedan u slučaju Šešelj

ČITANJE: 2 minute
seselj
Presedan u praksi Haškog tribunala. Sudije odlučile da Vojislav Šešelj ne mora da prisustvuje izricanju presude zakazanom za 31. mart.

Dilema da li će Vojislav Šešelj biti uhapšen i isporučen Haškom tribunalu, kako bi 31. marta u saslušao presudu, je razriješena. Sud je donio odluku da Šešelj ne mora lično da prisustvuje izricanju presude. Tribunal ga je pozvao da do 22. marta pisanim putem obavijesti sud da li želi da prati izricanje presude putem videolinka iz Beograda. Haško tužilaštvo tereti ga za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.

Prvi put u istoriji Tribunala, sudije će prvostepenu presudu optuženom izreći bez njegovog prisustva. Raspravno vijeće predsjedavajućeg Žan Klod Antonetija usvojilo je argumente Vlade Srbije iz izvještaja koji je upućen Tribunalu, kaže portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.

-Na osnovu informacija sadržanih u tom uzvještaju, sudsko vijeće je zaključilo da medicinski tretman koji trenutno prima optuženi ne može biti sada prekinut, niti može biti nastavljen u Hagu, i s obzirom na to došlo je do odluke da se presuda izrekne bez prisustva optuženog- objašnjava Golčevski.

Odluka da Šešelj ne mora da se vraća u Hag donijeta je međutim uz izdvojeno mišljenje trećeg sudije Mandaje Nijanga.

-On je takođe naveo da optuženi zaista jeste bolestan, ali da isto tako otvoreno, odnosno da nije skrivao činjenicu da ne želi da se vrati u Hag. Takođe, sudija Nijang je u svom izdvojenom mišljenu naveo da smatra da Srbija, odnosno srpske vlasti nisu preduzele adekvatne mjere kako bi osigurale prisustvo optuženog izricanju presude- kaže Golčevski.

Od povratka u Srbiju početkom novembra 2014. godine, Šešelj je uporno ponavljao da se neće dobrovoljno vratiti u Hag.

Predsjednik Srpske radikalne stranke rekao je da ne želi da komentariše odluku Haškog tribunala i mogućnost da izricanje presude prati putem video linka, sve dok mu takva presuda ne bude uručena u pisanoj formi i na srpskom jeziku.

(N1)