Magazin 21.11.2015.

Zašto lijepe djevojke izlaze s mnogo ružnijim momcima?

ČITANJE: 4 minute
Lijepa cura s ruznim muskarcem
Vjerovatno i vi imate prijatelja, koji baš i nije neki ljepotan, a u vezi je ili braku s damom za kojom se svi okreću. Sigurno vam nije jasno na šta je to kod njega ona “pala” i zašto je baš s njim. Nauka ima odgovor na to pitanje.

Kad vidite ljepoticu u zagrljaju ne baš privlačnog muškarca, sigurno vam se po glavi vrzmaju raznorazne teorije, poput “Ma, sigurno je neki bogataš, a ona je sponzoruša”, “Mora da je stvarno dobar čovjek”, “Možda je u krevetu bog”…

Vjerovali ili ne, manje zgodni muškarci, kada se radi o pitanjima romantike i ljubavi, imaju startnu prednost u odnosu na svoje atraktivne suparnike.

Odgovor leži u riječima poznatog pisca Džeka Keruaka, koji je jednom napisao, “U svijetu nikad neće biti mira, sve dok muškarci ne padnu ničice pred svojim ženama i ne zamole za oproštaj”, jer žene samo žele da im ljubite noge, u prenesenom smislu naravno.

Nakon godina koje su izgubile liječeći slomljeno srce, što su im ga slomili zgodni muškarci za kog su vjerovale da je “prava ljubav”, žene na kraju traže nekoga ko će im se diviti, obožavati ih, ko će ih uzdizati na pijedestal. A evo i zašto.

Jedno sociološko istraživanje otkrilo je da žene koje se udaju za manje zgodne muškarce imaju srećnije brakove od onih koji se udaju za ljepotane. Gledano sa stanovišta evolucije, muškarcima je izgled njihove drage važan, jer žele svojoj djeci da prenesu dobre gene.

Za razliku od njih, ženama je sama genetika manje bitna, već više traže stabilnost, odnosno muškarca koji neće previše vrdati naokolo, već će im pomagati u podizanju djece.

U sličnoj studiji koju je objavio “Časopis za porodičnu psihologiju”, pokazalo se da su parovi u kojima je žena bila atraktivnija od muškarca zadovoljniji svojom vezom od onih u kojima je atraktivnost bila ravnomjerna.

Zato, nije ni čudo što ženama njihove mame i bake savejtuju “udaj se za muškarca koji te voli više nego ti njega”. Iako to u mladosti zvuči veoma zastrašujuće, čak i samo na nivou ideje, u jednom trenutku mnoge djevojke shvate vrijednost ove pouke.

Ženama je veoma važno da se osjećaju voljeno. Njima je potrebno ne samo da osjete, već i da vide i čuju da je partneru stalo. U jednom trenutku života dojadi im da tumače muške postupke i da se pitaju “da li me on voli?”, “da li on hoće nešto više sa mnom?”. One žele to da sa sigurnošću znaju.

Čak nas i istorija uči tome da je na ženi da bude lijepa, a na muškarcu da ima druge kvalitete, poput fizičke spremnosti da brani, društvenog ugleda, ličnosti, pa u krajnjem, i novca…

Barber zaključuje da za žene to kako izgledaju predstavlja važan faktor, budući da od toga zavisi hoće li uspjeti da obezbjede partnera za stabilnu vezu.

Prema još jednoj studiji, manje atraktivni muškarci imaju više samopouzdanja (makar i lažnog) po pitanju vlastitog izgleda. Upravo zato, oni se češće nabacuju zgodnim devojkama, dok zgodni muškarci to skoro nikad ne rade, već ćekaju da im one same “padnu pod noge”.

Takođe, muškarci koji za sebe smatraju da su zgodni, iako to nisu, češće umišljaju da su žene zainteresovanje za njih, a to je ono što im i donosi uspjeh. S druge strane, oni muškarci koji jesu ženama “na prvu” privlačni, nerijetko svoju atraktivnost precjenjuju.

Sve u svemu, zaključak je da žene traže stabilne, samopouzdane muškarce koji se ne libe da pokaže svoja osjećanja prema njima i žele stabilnu budućnost, bez obzira na to da li su im “na prvu loptu” privlačni ili ne.

 Za razliku od njih, prezgodni frajeri ne ulivaju taj osjećaj sigurnosti, jer s njim nijedna dama, pa čak ni najveća ljepotica, nikad ne može da bude u potpunosti sigurna da će on “zauvijek” ostati njen.

(Telegraf.rs)