Magazin 20.02.2016.

Zašto morate da prestanete da ogovarate kolege na poslu

ČITANJE: 3 minute
ogovaranje_na_poslu

Naravno da postoje interne priče svakog radnog kolektiva ali ukoliko vas određeni kolega izuzetno frustrira i nikako ne možete da nađete zajednički jezik, najgore što možete da uradite jeste da se požalite drugom kolegi.

Dodatno ćete narušiti odnose koje imate sa prvim kolegom, a kompromitovaćete svoj odnos sa osobom kojoj ste se požalili. Sveukupno stvarate lošu sliku o sebi, i sabotirate cijeli tim unoseći nedostatak povjerenja. Koliko god da se loše osjećate i želite da to podjelite sa nekim i jednostavno izbacite dio bijesa iz sebe, pokušajte da stvari zadržite savjetuje Success.

Loše stvari koje izbacujete o drugima pogodiće i vas same

Jednostavno ukoliko znate da će vam pražnjenje dobro doći učinite to sa svojim prijateljima i nekim van vašeg posla. Ipak su kolege sam vaši poslovni saradnici, dok ćete povjeravanjem prijateljima uvijek biti sigurni da će vas posavjetovati na najbolji mogući način i da će biti potpuno iskreni. Takav potez na poslu će biti shvaćen kao ogovaranje i izdaja cjelokupnog tima. Najbitnije je da u kancelariji izbjegnete trougao koji stvara lošu atmosferu. Stara poslovica kaže da ukoliko želite da znate šta neko priča o vama kada niste tu, treba da slušate šta vama priča o drugima kada ste nasamo. Ako ogovarate druge, kolega će se distancirati od vas jer smatra da ćete tako pričati i o njemu.

Kolega kojem ste se požalili vam ne može pomoći, a vjerovatno će ostati pod uticajem vaše priče

Možda su kolege bile u veoma dobrim odnosi, a jedno od njih je, nakon vaše priče o drugom, stvorilo loš utisak o svom saradniku. Kolege se više ne gledaju u pozitivnom svijetlu, što narušava energiju u timu. Ogovaranjem uvijek postavljete kolegu u nezgodnu situaciju, jer on mora da čuva tajnu, neprijatno mu je dok govori sa tom osobom, počinje da mijenja sliku i o njemu i o vama. Umjesto da se žalite, pitajte drugog kolegu za mišljenje ili savjet kako da se postavite prema kolegi sa kojim imate problem. Neka bude primjetno da su vaše namjere da riješite problem sa osobom, ne da ga stvorite, kao i da radite na dobroj komunikaciji u timu.

Povjerenje je osnova svakog odnosa, a ogovaranje ga narušava

Pokušajte sami da izgladite odnos sa osobom. Kritike i priznavanje grešaka su osnova povjerenje, a prije svega je to otvoren odnos. Mnogo ćete više postići ukoliko iskreno kažete kolegi da mislite da griješi ili da se nije dobro ponio, nego ukoliko to čuje od treće strane. U tom odnosu više niko nikome ne vjeruje, a vaša komunikacija u cilju postizanja poslovnih ciljeva slabi. Dakle, smislite kako da na brižan, koncizan i jasan način skrenete kolegi pažnju. Izgradićete povjerenje i zbližićete se. Kolega možda neće olako to prihvatiti ali postaće svjestan vaših riječi i počeće da radi na rješavanju problema. Zapamtite da je uvijek cilj da nađete zajednički jezik i da učinite da vam je prijatnije da radite jedni sa drugima.

Većina nas želi da zna istinu

Osoba koja vas je iznervirala sigurno nije to učinila namjerno s obzirom da ste na radnom mjestu. Stoga ne treba da toliko lično doživljavate taj događaj i da se previše potresate gubeći mnogo energije. Naka vaš fidbek kolegi bude u duhu učenja sa namjerom da ostanete partneri. Svi se mi ponekad zanesemo, pogotovo kada su u pitanju napete poslovne situacije. Kada kolegi saopštite par stvari tražite i sami povratne informacije kako biste bili ravnopravni. Zapamtite: za svađu je potrebno dvoje. Ukoliko imate problem velika je vjerovatnoća da postoji i dobar dio vaše krivice.

(B92)