Magazin 28.01.2016.

Zašto nam nos curi kada smo bolesni?

ČITANJE: 2 minute
nos
U ovo doba godine ljudi obično imaju utisak da su svi oko njih bolesni. Papirne maramice dekongestanti i nosevi koji cure na sve strane… Ali, zbog čega su naši nosevi uopšte mokri?

Odgovor leži u načinu na koji se nosevi bore protiv bolesti.

Nos je složeni organ – grije i modifikuje vazduh koji udišemo i ponaša se kao ‘vratar’ koji sprečava da u naš organizam prodru prašina, različiti mikroorganizmi i sve ostalo što bi moglo da ugrozi naše zdravlje, kaže Stela Li, profesor otorinolaringologije u Medicinskom centru Univerziteta u Pitsburgu. To znači da nos predstavlja glavno bojno polje imunološkog sistema, odnosno štiti tijelo od nadirućih bolesti.

Čak i kada nismo bolesni, sluz prekriva unutrašnjost nosa. Ona zaustavlja prodiranje bakterija i virusa kojima bismo mogli da se inficiramo ukoliko dopru do osjetljivih tkiva u tijelu. Sloj treplji – minijaturnih stuktura nalik dlačicama u unutrašnjosti nosa – pomjera tu sluz iz prednjeg dijela nazalnih kanala ka grlu i niz grlo.

Kada smo bolesni, to znači da su patogeni prošli kroz ovu prepreku- Da bi zaštitio organizam, imunološki sistem tada stupa u akciju. Mali proteini, nazvani citokini, razvijaju T i B ćelije koje tragaju za patogenima i uništavaju ih. One takođe šalju signal nosu da počne da proizvodi veći količinu sluzi kako bi zaustavio dalju navalu opasnih mikroorganizama. Prevelika količina sluzi uzrokuje oticanje mukozne membrane i nazalna šupljina počinje da se puni tečnošću. Ona takođe može curiti iz nosa, a ovo medicinsko stanje naziva se rinoreja, u narodu poznatije kao ‘curenje nosa’.

Kada se tijelo oslobodi patogena, imunološki sistem smanjuje ‘signale za paniku’ i mukozna membrana se vraća u normalno stanje.

Treba imati u vidu da, kada izbacite tečnost i sluz iz nosa, ona i dalje sadrži odstranjene bakterije ili viruse, što znači da je izuzetno zarazna. Drugim riječima, lako bolest može preći na druge. Bacanje maramica u smeće i pranje ruku odmah nakon toga najbolji je način da se spriječi širenje bolesti.

 (B92)