Magazin 22.10.2022.

Zašto nije dobro noću držati čašu vode pored kreveta?

ČITANJE: 2 minute

Mnogi ljudi koriste različite metode kako ne bi zaboravili da unesu dovoljnu količinu tečnosti u organizam. Jedan od načina jeste da pored sebe uvijek drže čašu vode – dok čitaju, gledaju televiziju, rade ili spavaju.

Međutim, ovo posljednje baš i nije najbolja ideja, upozoravaju stručnjaci. Naime, kako je voda preko noći bila izložena vazduhu, upila je nešto ugljen-dioksida i djelić njega pretvorio se u karbonsku kiselinu, što znači da voda na vazduhu mijenja svoj hemijski sastav, piše Discovery News, prenosi 24sedam.

Kad kiselina otpusti protone i pretvori se u bikarbonat ili karbonat, to snižava kiselost vode, zbog čega ona mijenja ukus. To je jedan od razloga zbog kojeg odstajala voda uvijek ima pomalo bljutav ukus.

Osim ukusa, stručnjaci upozoravaju i na to kako je voda bila izložena bakterijama i da je u njoj završila i nezanemariva količina prašine. Iako to striktno ne znači da se voda pokvarila, zbog svega onoga što se tokom noći nakupilo u njoj preporučuje se dvaput razmisliti želite li je zaista popiti ili ne. Uvijek je bolja, ali i zdravija opcija, čaša svježe vode.

Da li je ova navika opasnija nego što mislimo?

Obična voda ne sadrži šećere, masti i proteine koji bi se mogli razgraditi, pa uprkos neobičnom ukusu sama po sebi nije nezdrava. S druge strane, ako uvijek koristite istu čašu, ne perete je redovno ili je čak dijelite s nekim, veća je vjerovatnoća da će se na njenoj površini pojaviti štetni mikroorganizmi.

Treba imati u vidu i da svaki put kada popijemo gutljaj vode i dodirnemo ivicu čaše prenosimo mnoge mikroorganizme, a ako to učinimo prije spavanja, oni će se do jutra značajno namnožiti, objašnjavaju stručnjaci.

“Naša slina takođe sadrži bakterije koje mogu dospjeti u vodu i zagaditi je. Zbog toga bi, kada usne jednom dodirnu ivicu čaše, trebalo što prije popiti svu vodu ili bilo koju drugu tečnost koja se u njoj nalazi”, objašnjava ljekar Mark Levi.