Vijesti 17.11.2015.

Istražujemo: Zašto Okružni sud krije ko koči izgradnju hotela “Palas”?

ČITANJE: 3 minute
palas
Dugogodišnja saga oko izgradnje dijela hotela “Palas”, po svemu sudeći, ni ove godine neće dobiti svoj kraj, a nedovršeni dio hotela i dalje će da ruži centar grada!

Direktor hotela „Palas“ Milinko Klincov kaže za Banjaluka.net da realizacija ovog projekta nije upitna kada je hotel u pitanju, već da su u pitanju neke druge stvari.

– Godinama unazad vlasnici hotela imaju obezbjeđena sredstva i spremni su za radove, ali s obzirom da još uvijek nisu završene formalno-pravne aktivnosti, ne žele da se upuštaju u bilo kakvo ulaganje dok sve ne bude uredno riješeno. Trebate da pitate nadležne institucije zašto to još uvijek nije riješeno i kada će da bude- kaže Klincov.

Tužba Islamske zajednice zakočila radove

S druge strane, u Gradskoj upravi tvrde da su u više navrata insistirali na tome da se ovaj problem konačno riješi, ali i napominju da mogu samo da apeluju pošto su u ovom slučaju ruke vezane.

– Do sada smo nekoliko puta imali kontakte i razgovore sa menadžmentom hotela na tu temu. Naš prevashodan cilj jeste da se ukloni taj dio hotela jer je neprimjereno da se takvo šta nalazi u centru grada. Bilo je čak i određenih najava da će taj dio biti uklonjen, ali to na žalost do sada nije učinjeno. Međutim, grad nema nikakve nadležnosti nad ovim objektom, niti je u mogućnosti da pomogne oko riješavanja problema vezano za imovinske odnose, jer ni to nije u nadležnosti lokalne zajednice- kaže portparol Gradske uprave, Milenko Šajić.

Još 2011. godine hotel “Palas” je dobio rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u kojem je navedeno da je zemljište ispod objekta vlasništvo hotela “Palas”. Međutim, Medžlis islamske zajednice na tu odluku podnio je žalbu Okružnom sudu tvrdeći da je odluka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove nezakonita.

Skandalozan stav Okružnog suda

Sudeći po stavovima koje su reporteri Banjaluka.net-a dobili u Okružnom sudu Banjaluka, raspitujući se o trenutnom statusu ovog predmeta, izgleda da, po njihovom shvatanju zakona, samo stranke umiješane u postupak mogu da se raspituju za neki predmet, ali ne i novinari?!

Da stvar bude zanimljivija, sudija Okružnog suda i zamjenik predsjednika Nermana Sadiković najprije nam je na naš upit odgovorila da iz podataka koje smo im mi dostavili nisu mogli ni da utvrde o kojem predmetu je riječ.

Nakon što smo detaljnije objasnili o čemu se radi, sekretar suda Milimir Papović nam je na naš upit odgovorio da ovaj sud sa  strankama komunicira isključivo pisanim putem (pismeni podnesci), pod uslovom da stranka ima pravni intres u određenom konkretnom predmetu o kojem se odlučuje pred ovim sudom?!

– Ukoliko niste stranka u postupku odnosno punomoćnik stranke ili zakonski zastupnik stranke u postupku bilo koje podatke vezano za postupanje suda u konkretnim predmetima ne mogu Vam se dostavljati- kaže Papović.

Barašin: Povećanje smještajnih kapaciteta

Činjenici da Banjaluku iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista ide u prilog i ovogodišnja statistika, jer je krajišku ljepoticu za prvih devet mjeseci ove godine posjetilo 56.714 turista, što je 1.076 više nego prošle godine.

Svi turisti koji dođu u Banjaluku uglavnom prvo vide centar grada. U centru grada su se u posljednjih 10 godina održale brojne kulturno-umjetničke manifestacije, razni događaji i sve to vrijeme iza neizgrađenog dijela hotela “Palas” stajala je cerada.

Direktor Turističke organizacije grada Ostoja Barašin kaže da bi obnovom dijela hotela “Palas” Banjaluka riješila više problema.

– Prvi je što bi se povećao broj smještajnih kapaciteta u gradu i Banjaluka bi dobila hotelski smještaj visoke kategorije, a drugo je to što bi srce grada konačno dobilo neku drugu dimenziju i ljepši izgled. Zaista sa nestrpljenjem očekujem početak radova i vjerujem i želim da se to što prije završi- kaže Barašin.

(Banjaluka.net)