Magazin 27.01.2016.

Zašto se ljubaznost tumači kao “nabacivanje”?

ČITANJE: 4 minute
muvanje
Na vrhu liste vrijednosti u izumiranju smjestila se i – ljubaznost. Već dugo je ona izuzetak umjesto pravila, pa se iznenadimo kada upoznamo osobu koja je u isti mah i pristojna i prijatna.

Kao protivteža ovakvom uvodu, stoji njegovo naličje – činjenica da se ljubazne djevojke gotovo po prirodi stvari provedu “kao bose po trnju”. Ako su prijatne prema muškarcima, pripisuje im se da im se nabacuju. Ako su nasmejane, optužuju ih za otvoreni flert. Ako su još i tople, definitivno ih zavode.

Istraživanja pokazuju da je oko 90 odsto djevojaka prošlo kroz ono što su norveški psiholozi sa Univerziteta nauke i tehnologije nazvali seksualnom zabludom i objasnili da je problem u muškarcima, a ne u ženama.

– Glavni krivac je njihov, i dalje, pećinski koncipiran mozak, odnosno evolucija. Pripadnici jačeg pola svaki ženski znak pažnje doživljavaju kao seksualan, kako ne bi propustili priliku za parenje i prenošenje svojih gena – kaže psiholog Mons Bendixen. S druge strane, žene seksualni interes percipiraju mnogo slabije, jer im je u prirodi da traže partnera s kojim će stvoriti siguran dom.

Psiholog Vesna Petrović se slaže sa ovom tvrdnjom, jer su momci generalno “siroviji” i manje mudri u čitanju signala, ali dodaje da opasnost vreba i za muškarce koji često plate ceh zbog svoje ljubaznosti.

– Iako ovo uglavnom važi za djevojke, trebalo bi da budemo objektivni, pa da priznamo i sljedeće: momci koji se osmjehuju pripadnicama suprotnog pola ili su predusretljivi i spremni da im pomognu u bilo čemu, obavezno se optužuju za flert – kaže sagovornica. A to je često nepravedna kvalifikacija.

Dakle, zaključak je da se ljubaznost generalno poistovjećuje sa nabacivanjem, zbog čega se prijatne osobe dovode u situaciju da se pravdaju zbog riječi izgovorenih sa osmjehom. Ovakvi nesporazumi su najčešća slika kancelarijskih odnosa. Žena koja svakog dana na posao dolazi nasmijana, puna vedrine i želje da u lijepoj atmosferi završava radne obaveze, nerijetko je na meti osuda namrgođenih koleginica. U isti mah, neke kolege imaju osjećaj da ih zavodi, pa onda, ojačane tom lažnom nadom, krenu u “ofanzivu” ili počinju da je izbjegavaju. Dok ona objasni da su njene namjere samo kolegijalne ili prijateljske, već je kasno.

– Neke kolege su se u međuvremenu opasno “primile”, vjerujući da je ona sa njima htjela nešto više, a neke su se udaljile. Shvatili su da ona ipak nije htjela to „više” i da im nije sve vrijeme slala „mig” – objašnjava psiholog i dodaje da su ljubazne osobe uvijek na udaru onih koji im zapravo zavide i koji ne znaju lijepo da se ponašaju, ali znaju da kritikuju.

U takvom, opštem metežu, rijetko ko dobro prođe. Samo zato što je bila ljubazna, djevojka je izgubila kolege ili prijatelje, koji su bili sigurni da im je ona dala “zeleno svjetlo”, pa ih je, potom, zaustavila. A dešava se i da zbog uvek nasmijanog lica ostane i bez partnera.

– Mnogi muškarci ne mogu da shvate da je njihova djevojka samo vaspitana, nego je, ako se nekom kolegi, drugu ili poznaniku, lijepo obratila, odmah optužuju za prevaru. Žene tu znaju da budu još nemilosrdnije, pa ne mogu da podnesu činjenicu da se njihov frajer pristojno i toplo ophodi prema bilo kojoj pripadnici nježnijeg pola. Istog trenutka ih osuđuju, a ponekad “leti i perje” – kaže Petrovićeva.

KOKETIRANjE ILI PRISTOJNO PONAŠANjE?

 Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu je pokazalo da je oko 80 posto studentkinja neformalno optuženo za flert sa profesorima, i to zbog ljubaznosti. Kolege su im zamjerale smješkanje na predavanjima i prijatno ćaskanje sa mentorima tokom ispita, smatrajući da koketiranjem dolaze do cilja – položenih ispita. One su se branile tvrdnjom da su se samo normalno i pristojno ponašale.

Muškarcima često proradi sujeta, pa ako ih djevojka za koju su “umislili” da im se nabacivala, odbije, znaju da budu veoma grubi. Žene isto tako umiju da se naljute na kolege ili drugove koji su ih, kroz njihovu prizmu, startovali, a onda se povukli. Nesporazum je zapravo drugo ime ove priče, ali je problem daleko ozbiljniji nego što se misli. Zbog toga što se ljubaznost pogrešno tumači, pa se zbog nje snose nepravedno neprijatne posljedice, ljudi postaju sve manje prijatni.

– Namrgođena lica i odbijanje bilo kakve komunikacije koja iskače iz šablona “strogo poslovno”, prijeti da jednu lijepu vrlinu sasvim iskorijeni. Ljubaznost više nije poželjan gost današnjice, a to je veliki grijeh. Nismo roboti i ne treba to da postanemo – upozorava sagovornica.

(Novosti.rs)