Magazin 30.09.2015.

Zašto se žene češće odlučuju za razvod nego muškarci

ČITANJE: 1 minuta
raskid
Raskid jednako iniciraju i muškarci i žene, ali razvod? Tu je statistika drugačija.

Novo istraživanje pod vodstvom Majkla Rozenfelda, profesora sociologije na Stanfordu, potvrdilo je da žene češće iniciraju razvod braka.

Prema analizi podataka skupljenih između 2009. i 2015. godine u anketama u kojima je učestvovalo više od 2.500 parova, žene su u 69 odsto slučajeva bile te koje su tražile razvod.

Zanimljivo je da je statistika drugačija kod nevjenčanih parova – ovdje muškarci i žene podjednako preuzimaju ulogu osobe koja inicira raskid.

Sociolozi su dugo (i pogrešno) pretpostavljali kako se to događa zato što žene zbog veće osjetljivosti teže podnose uspone i padove u braku, ali sada je otkriveno da za razvod ipak imaju puno dublje motive, piše “Time”.

Iniciranjem razvoda žene odgovaraju na konvencionalne uloge supružnika koje još uvijek nisu u saglasnosti s promjenama na području jednakosti polova. Udate žene koje su učestvovale u istraživanju izražavale su svoje nezadovoljstvo povodom kvaliteta odnosa u braku, u odnosu na vezu koju su imale s partnerom prije braka.

Brak kao institucija sporo prihvata jednakost. Žene još uvijek uzimaju prezime muža, mnoge to rade pod pritiskom. Muževi još uvijek očekuju da žena radi većinu kućnih poslova i sama brine o djeci, kaže Rozenfeld.

(Zadovoljna.hr)