Magazin 02.01.2016.

Zašto srećni parovi varaju jedni druge?

ČITANJE: 2 minute
Par seks
Ester Perel je čuveni stručnjak na polju muško-ženskih odnosa i veza. Proteklih 10 godina ona je širom svijeta radila sa parovima čiji je odnos, prema njenim rečima, bio razbijen na sitne djeliće zbog preljube.

Riječ preljuba ili nevjerstvo, kaže Perel, mogu da znače toliko različitih stvari.

-Ta definicija stalno mora da se nadgrađuje. Seksualne poruke, gledanje pornića, tajna aktivnost na aplikacijama za upoznavanje. Kako ne postoji konsenzus oko toga šta treba da uđe u definiciju preljube, procjene variraju veoma, od 26 do 75 odsto- smatra Perelova.

Ona misli da se prevara ne vrti samo oko seksa.

-Suprotno od onoga što možda mislite, prevare se ne tiču toliko seksa koliko želje. Želje za pažnjom, želje da se osjećate posebnim, želje da se osjećate važnim. Sama struktura prevare – činjenica da nikad ne možete da imate svog ljubavnika – tjera vas da ga želite još više- tvrdi Perelova.

Ona kaže da se razlozi zbog kojih ljudi varaju danas razlikuju od onih u prošlosti.

-Nikad ovako nismo bili skloni lutanju, i to ne zato što danas imamo neke nove želje, već što živimo u eri u kojoj osjećamo da je naše pravo da pokušavamo da te želje ostvarimo. Zato što živimo u kuluturi u kojoj mislimo da zaslužujemo da budemo srećni- kaže Perelova.

Ova ekspertkinja za veze dodaje da kad supružnik prevari svog partnera, to je do osobe koja vara, a ne onoga ko je prevaren.

-Kad tražimo pogled neke druge osobe, ne okrećemo se nužno samo od našeg partnera nego i od osobe kakva smo postali. I nije toliko stvar u tome da tražimo drugu osobu koliko tražimo drugog sebe- zaključak je Perelove.

(24sata.rs)