Magazin 12.05.2016.

Zašto su na antičkim skulpturama tako mali penisi? (18+)

ČITANJE: 1 minuta
anticke skulpture

Likovni kritičar Ellen Oredsson na svom blogu How to Talk About Art History (Kako govoriti o istoriji umjetnosti) odgovara na pitanje koje se nameće mnogima, ali koje se rijetki odvaže da postave: Zašto su penisi na antičkim figurama tako mali?

Prvo, muški polni organi na drevnim statuama su gotovo uvijek – da, gotovo uvijek – predstavljeni u opuštenom stanju i, u stvari, nisu tako mali, ako ih uporedite sa stvarnim.

Drugo – i tu Oredsson navodi rad Kenneth Dover “Grčka homoseksualnost”  Grci su mnogo više nego mi, cijenili male polne organe, jer su “veliki penisi povezani sa glupošću, požudom i ružnoćom”.

anticka skulptura 1

Zato su neki od likova u grčkoj mitologiji, posebno satiri (polubogovi, najčešće prikazivani kao mitološka bića – pola jarac, pola čovjek), prikazivani u mermeru ili bronzi sa vrlo impresivnim udovima u stalnoj erekciji, kao primarnom seksualnom karakteristikom. Otprilike isto izgleda Prijap – bog plodnosti, kojeg je boginja Hera proklela i podarila mu vječnu erekciju u kombinaciji sa impotencijom.

Oredsson piše: „Starogrčke skulpture – to je priča o skladu i idealizmu. Ne iznenađuje što oni nemaju velike penise, to bi bilo smiješno i groteskno. ”

Veliki penis nije baš u skladu sa antičkim idealom muškarca koji je iznad svega inteligentan.
Osim toga, oni se mogu i odlomiti.

skulpture 2

(daily.afisha.ru)