Vijesti 27.07.2016.

Zašto su prazni poslovni prostori u centru Banjaluke?

ČITANJE: 2 minute

Prostrani, atraktivni i dobra šansa za zaradu – poslovni prostori u najvećem gradu Srpske nude mnoštvo mogućnosti, ali, ipak, mjesecima zjape prazni. Na svakom trećem izlogu u gradu stoje natpisi – “izdaje se”.

Niko ne zna tačno koliko ih ima, ali je jasno da ih je previše. Zakupnine variraju od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada maraka, a ekonomisti kažu da je upravo cijena presudna. Da bi se rentirao preskupi lokal, poručuju, mjesečni promet mora da prevaziđe sva očekivanja.

“Kako drugačije objasniti činjenicu da jedan lokal u centru Banjaluke, mjesečni zakup iznosi 30 hiljada maraka, što privrednici teško mogu da plate, s obzirom na to da su tu i drugi nameti, i fiskalni i parafiskalni nameti”, objašnjava Zoran Berak, područna privredna komora Banjaluka.

To znači da praktično samo banke imaju taj luksuz da plaćaju kiriju dvadeset i više hiljada maraka, koliko vlasnici cijene neki od lokala u srcu Banjaluke. Otud i ne čudi činjenica da i agenti za nekretnine muku muče ne bi li ih iznajmili. Odgovornost za prazne poslovne prostore, smatraju, snose i gradski oci, jer su propisali da svaka nova zgrada u Banjaluci mora da ima i poslovni objekat.

“Što poskupljuje samu investiciju, poskupljuje kvadrat uopšte u toj zgradi, a ta hipergradnja dovodi do toga da je sve više poslovnih prostora prazno”, kaže Dragan Milanović, agencija za nekretnine “Remaks”.

Iz gradske uprave poručuju da stalno procjenjuju ima li potrebe za novim stanovima i poslovnim prostorima. Ostavili su, kažu, i različite mogućnosti investitorima.

“Ničim nije fiksiran taj odnos (da je čitavo prizemlje samo poslovno, da se ne može poslovanje organizovati i na spratnim etažama ili da se poslovni prostori ne mogu prenamijeniti u stambene), te je u skladu sa zahtjevima investitora i korisnika otvorena mogućnost promjene ovih odnosa”, navode iz Gradske uprave.

Sa ili bez otvorenih opcija, upada u oči mnoštvo praznih izloga u strogom centru grada, iako je to, po nepisanom pravilu, najatraktivnija lokacija. Čak ni čuveni Mekdonalsov hamburger nije mogao da opstane u Gospodskoj ulici, a i u taj lokal niko se nije uselio skoro godinu i po dana.

(ATV)