Magazin 04.03.2016.

Zašto su začini važni u ishrani?

ČITANJE: 1 minuta
zacini
Istraživanje je pokazalo da ekstrakti cimeta i ljute papričice podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu i time utiču na povećanu potrošnju energije

Ranija naučna istraživanja pokazala su kako konzumacija ljutih papričica može pomoći u prevenciji gojenja, ali je većini osoba njihov ukus prejak. Na osnovu sprovedenih istraživanja, naučnici kompanije Nestlé vjeruju da cimet može biti „blaža“ alternativa.

U istraživanju sprovedenom u saradnji sa kolegama sa Univerziteta u Tokiju, naučnici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt ljute papričice (kapsaicin) utiču na povećanje potrošnje energije i nivo oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Poznato je da je gojaznost rezultat neravnoteže koja postoji između energetskog unosa i potrošnje energije, pa tako veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju gojenja. Metaboličkim procesom oksidacije masti, tijelo pretvara mast u energiju.

Naučnici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt ljute papričice značajno podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu.

Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Zato naučnici vjeruju da bi cimet bio bolji dodatak hrani koji bi mogao da utiče na prevenciju gojenja.

(Dominomagazin.com)