Magazin 18.01.2016.

Zašto tamnoputi glumci nisu nominovani za Oskara?

ČITANJE: 1 minuta
oskar
Već dvije godine zaredom, među dvadeset glumaca nominovanih za Oskare, nema niti jednog tamnoputog. Znači li to da je industrija rasistički nastrojena?

Teško je ne zaključiti upravo to, a ako su sve glavne uloge pisane za bijelce, radi se o problemu koji nije poželjno gurati pod tepih.

Ipak, takav poredak ne čudi, barem kad govorimo o nominacijama za najprestižniju filmsku nagradu, posebno uzme li se u obzir kako je biračko tijelo Akademije i samo vrlo neraznovrsno.

93% glasača s Akademije čine bijelci, 76% muškarci, dok je prosječna starost 63 godine. Takav uzorak poprilično objašnjava trenutno stanje stvari i nepravednu naklonjenost filmskih moćnika zvijezdama bijele puti.

Nažalost, ne postoje indicije kako će se žiri u skorije doba mjenjati, pa niti u narednim godinama najvjerojatnije nećemo doživjeti značajnije promjene.

Ipak, takve je propuste i nelogičnosti potrebno osvijestiti, upirati u njih prstom i postavljati pitanja. Jer jednostavno je teško povjerovati kako ne postoje odlični tamnoputi glumci.

Vjerojatnije je, nažalost, kako im se ne daje dovoljno kvalitetnih prilika.

(B92)