Magazin 07.04.2016.

Zašto tetovaže traju tako dugo?

ČITANJE: 1 minuta
tetovaze
Tetovirali ste se ili razmišljate o tome? Ok. Samo trebalo bi da znate par stvari. Ljudsko tijelo odbacuje oko 40.000 ćelija kože na sat, ili oko 1.000.000 dnevno. A to znači da sve što se nacrta po koži poslije nekoliko nedjelja bi moglo da izblijedi ili nestane.

Ali, tetovaže nanose pomoću posebnog pištolja koji probija spoljašnji sloj kože i mastilo unosi do dermisa, dubljeg sloja. A onda imuni sistem reaguje kao da je napadnut i počinje da šalje ćelije na mjesto na kome je tetovaža odnosno rana i te ćelije počinju da obnavljaju kožu. To je zapravo ono što tetovažama omogućava da traju tako dugo.

Ćelije poznate kao makrofagi putuju do rane i počinju da jedu boju koja je tamo deponovana. Druge ćelije i dijelovi kože kao što su fibroblasti upijaju mastilo, ali sa njim ne mogu ništa da urade pa on ostaje u koži.

Stručnjaci inače upozoravaju da hemikalije od kojih se izrađuju boje za tetoviranje nisu dovoljno ispitane i da neke od njih sadrže opasne toksine koji zauvijek ostaju u vašem tijelu.

(Dominomagazin.com)