Svijet 02.08.2021.

Zastrašujuće scene u Turskoj, raste broj mrtvih, turisti bježe čamcima (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

U velikim požarima koji su zahvatili Tursku poginulo je osmero ljudi, a najmanje 27 osoba je na bolničkom liječenju zbog zadobijenih povreda.

Vatrogasci se bore sa još sedam požara.

Više od 120 požara stavljeno je pod kontrolu.

Kako navode svjetski mediji, vatrogasci se peti dan bore da obuzdaju vatrenu stihiju koja i dalje prijeti ljetovalištima.

Tokom vikenda turisti, osoblje hotela i lokalni stanovnici morali su biti evakuisani morskim putem iz popularnih odredišta Bodruma i Marmarisa, pri čemu su u pomoć priskočili i privatni vlasnici plovila.

Jedna stanovnica Marmarisa je na pitanje smatra li da su za požare krive velike ovogodišnje vrućine rekla: “Ne znam. Nešto je drugačije.”

“Nešto ovako još nikad nisam vidjela. Prije je bilo manjih požara, ali razaranje nisam nikad vidjela”, rekla je.

Istražioci pokušavaju utvrditi jesu li neki od požara podmetnuti.

Turisti se evakuišu čamcima i brodovima.

O uzroku požara se i dalje spekuliše. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je da su jedan od požara uzrokovala djeca.

Turski predsjednik obišao je neka od najugroženijih područja i proglasio stanje prirodne katastrofe u pogođenim oblastima, a obećao je i pomoć. Obratio se i mogućim uzročnicima požara.

“Iščupaću vam srce kad otkrijemo ko ste. Već ima nekih indicija i preduzećemo sve što treba”.

Vlada je na meti kritika zato što avioni za gašenje požara nisu u funkciji, već vatru gase tri iznajmljena ruska aviona. Erdoan je rekao da su stigli avioni i iz Ukrajine, Rusije, Azerbejdžana, Hrvatske i Španije, piše Index.hr.

(A.M.)