Politika 08.09.2021.

Zatražen opoziv mjera zabrane i određivanje pritvora Mehmedagiću

ČITANJE: 1 minuta

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH zahtjev za opoziv mjera zabrane i određivanje mjere pritvora direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ Osmanu Mehmedagiću kojeg optužnica tereti za teška krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje isprave i pranja novca.

Određivanje mjere pritvora zatraženo je zbog nepoštivanja mjera zabrane određenih odlukom Suda BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru rada na predmetu, Tužilaštvo BiH je došlo do informacija i dokaza da je Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inostranstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu, a kojoj se nije smio pribižavati na udaljenost manju od 50 metara u skladu sa izrečenim mjerama zabrane.

Zbog evidentiranja kršenja izrečenih mjera zabrane, zatraženo je određivanje pritvora.

Mediji su ranije prenijeli da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje mu je odredio Sud BiH, jer se na svadbi kćerke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića približio Asimu Sarajliću, svjedoku u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega.

Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH protiv Mehmedagića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio teška krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje isprave i pranja novca.

Sud BiH odbio je da odredi pritvor Mehmedagiću, te odredio mjere zabrane.

Јedna od mjera zabrane i zabrana kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom predmetu, uključujući i približavanje na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom, osim sa braniocima.

(Srna/A.M.)