Region 03.09.2020.

ZATVOR I ODUZIMANJE DJETETA: Roditeljima zaraženog đaka prijeti surova kazna

ČITANJE: 2 minute

Prvi slučaj djeteta zaraženog korona virusom u jednoj beogradskoj školi mogao bi roditelje skupo da košta, jer im u najgorem slučaju prijeti kazna zatvora i do 12 godina i oduzimanje djeteta.

Naime, nakon što se saznalo da su roditelji poslali dijete trećeg razreda u Osnovnu školu “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik znajući da je dijete testirano na Covid-19, a kasnije i pozitivno na korona virus, sam ministar prosvete Mladen Šarčević je u izjavi za Blic kazao je da će roditelji snositi odgovornost za nesavesno ponašanje.

“Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbednosti druge djece i nesavesnog ponašanja”, rekao je Šarčević.

Tim povodom Blic.rs je kontaktiro advokate kako bi pojasnili kakve kazne mogu biti propisane u konkretnom slučaju.

“Ako nadležni organi utvrde da postoji odgovornost roditelja, preti im kazna zatvora u trajanju do 3 godine zbog nepostupanja po odlukama nadležnih organa koje su donete u cilju suzbijanja epidemije. Ako bi dijete zarazilo nekoga drugog, i ako bi usljed toga nastupile teže posljedice ili smrt tog lica, pretila bi im kazna u trajanju do 12 godina zatvora”, rekao je za Blic advokat iz Beograda Miloš Radulac.

On napominje da bi činjenica da je dijete odvedeno u školu u momentu kada roditeljima nisu bili poznati rezultati testa, a naročito ukoliko su postojali neki simptomi zbog kojih je dijete i testirano na prvom mjestu, ukazivala na to da se ovdje radi o “grubom ogrešenju o zdravstvene propise i nebrizi za dobrobit drugih lica”.

” Ovakav postupak roditelja bi mogao takođe biti signal organu starteljstva da pokrene postupak za delimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava, zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti”, zaključuje on.

Roditeljima koji ne budu poštovali epidemiološke mjere prijeti nekoliko kazni, od kojih je najozbiljnija nadzor nad roditeljstvom. Kazne po prijavi propisuje Centar za socijalni rad, navode za Blic u Ministarstvu rada i socijalne politike.

(N.S/ Banjaluka.net)