Vijesti 08.01.2017.

Zatvorenici KPZ Banjaluka u prazničnom raspoloženju

ČITANJE: 1 minuta

Božić se proslavio i iza rešetaka. U Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka osuđenici su od prekjuče u prazničnom raspoloženju. Prvo im je u zatvor stigao badnjak koji su, kažu, s radošću dočekali. U čitav proces obilježavanja praznika uključeni su skoro svi.

Željku Mejakiću ovo je četranaesti Božić koji je dočekao u zatvoru. Toliko već služi kaznu za ratni zločin. Kaže da, iako nije lako proslaviti ga daleko od kuće, vedar duh je, bar na ovaj dan, uspio da zadrži.

“Ništa ne može pomutiti radost Božića, ništa. Jeste da postoji izvjesna doza nostalgije i tuge zato što nismo najradosniji hrišćanski praznik, nismo sa svojima, ali, imamo priliku da se čujemo sa njima telefonom, podijelimo radost”, kaže Željko Mejakić.

Obilježavanje Božića na Tunjicama tradicionalno se organizuje svake godine. Osuđenici su juče ujutro imali molitvu, a popodne svečani ručak. Uz svijeću i lomljenje česnice, rukovodstvo zatvora poklonilo im je nešto svečaniji dan.

“Na kraju, poslije svečanog ručka, organizovano je slobodno vrijeme, kroz društvene aktivnosti, TV program i ostale sekcije koje se organizuju u našoj ustavnovi. Bitno je napomenuti da danas osuđena lica imaju posjete od strane svojih porodica”, izjavila je Nada Đajić, pomoćnik direktora za tretman u KPZ Banjaluka.

Na isti način, i za osuđenike islamske i katoličke vjeroispovjesti organizuju se svečani ručkovi za njihove praznike. Ipak, već od sutra vraćaju se starom režimu i disciplini. Iz uprave kažu – da se ne bi previše opustili.

(Glas Srpske)