“Zavetnici”: Željeli smo da u Banjaluci, podsjećamo na istinu, a ne da vrijeđamo žrtve!

Za “Zavetnike” su nacionalni i državotvorni interesi Republike Srpske na prvom mjestu, zbog čega poštuju odluku MUP-a Srpske o zabrani skupa podrške u Banjaluci generalu Ratku Mladiću “Istina o Srebrenici”, ali će nastaviti da svjedoče istinu, rekla je danas u Beogradu član Predsjedništva Srpskog sabora “Zavetnici” Milica Đurđević.

Đurđevićeva je zahvalila rukovodstvu Srpske što ni u jednom momentu nije dovelo u pitanje legitimnost skupa, iako je zvanična Banjaluka zbog skupa bila izložena pritiscima i Sarajeva i Zapada i lažne opozicije.

Prama njenim riječima, očigledno je da je prema kriterijuma Zapada, Sarajeva i opozicije u Republici Srpskoj, koja je na vlasti na nivou BiH, legitimno slaviti zločinca Nasera Orića, a nije legitimno slaviti sjećanje na generala Ratka Mladića, koji je oslobodio srpski narod, ali i zaštitio muslimanske civile.

“Vidjeli smo ko je stvarni poštovalac generala Mladića, koji je simbol borbe srpskog naroda za odbranu srpske državnosti zapadno od Drine. Sudeći njemu sudi se kolektivnom biću srpskog naroda, i mi mu pružamo i pružaćemo podršku”, poručila je Đurđevićeva.

Ona je naglasila da će “Zavetnici” nastaviti da obilježavaju 11. jul 1995. godine kao dan kada je oslobođena Srebrenica iz koje su eskadroni smrti ratnog komandanta muslimanskih snaga Nasera Orića kretali u srpska sela i ubili više od 3.000 podrinjskih Srba.

“Željeli smo da u Banjaluci, a danas ovde podsjećamo na istinu, a ne da vrijeđamo žrtve. Samo punom istinom možemo doći do mira i stabilnosti na ovim prostorima, a istina je da su Bošnjaci htjeli da iskorjene svaki srpski trag. Nastavićemo da svjedočimo istinu, da se ne zaborave Kosana Zekić, Radojko Milošević, maleni Slobodan Stojanović i ostale srpske žrtve i da istovremeno ukazujemo na manipulaciju bošnjačkim žrtvama i masakriranje istine”, poručila je Đurđevićeva na konferenciji za novinare u Beogradu povodom otkazivanja skupa podrške generalu Mladiću u Banjaluci.

Predsjednik Odbora “Zavetnika” za Srpsku Nikola Vujičić rekao je da je Srebrenica od dešavanja u julu 1995. godine do danas bila i ostala politički projekat Zapada i Sarajeva i da Srbi treba da budu svjesni toga i da nastave borbu za istinu o tim događajima, ali i o ulozi generala Mladića u njima.

“On je bio klin odbrane Srpske … Ako i ne kažemo da je general Mladić stvorio Republiku Srpsku, on je isklesao onaj kamen koji je postojao i postavio temelj. On je vratio Srbima vojničku tradiciju i treba zlatnim slovima biti upisan u istoriju uz najveće srpske vojskovođe”, naglasio je Vujičić.

On je rekao da Srpski sabor “Zavetnici” poštuje odluku MUP-a Republike Srpske da zabrani skup podrške u Banjaluci generalu Mladiću, ali će nastaviti da se činjenicama i istinom bori za istinu o Srebrenici i odbranu lika i djela generala Mladića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske otkazalo je skup podrške generalu Ratku Mladiću u Banjaluci zbog bezbjednosnih razloga i potrebe da velik broj policajaca, koji bi eventualno bili angažovani na obezbjeđenju tog skupa, bude na memorijalnom skupu u Potočarima.

(Srna)

114. VEČE Skup “Pravda za Davida” u centru Banjaluke

Okupljanje građana Banjaluke koji traže istinu o smrti 21p-godišnjeg sugrađanina Davida Dragičevića održano je 114. veče na Trgu Krajine. Kao i svih prethodnih večeri, na skupu se obratio otac Davida Dragičevića, Davor Dragičević “Konstruišete svoje laži. Da si iole bolji čovjek, da ne govorim predsjednik, bio bi bar na jednoj ozbiljnoj televiziji u Srbiji. Dragane

SUNČANO I TOPLO Sutra do 31 stepen celzijusov

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra će biti sunčanije i postepeno toplije vrijeme, uz malu ili umjerenu oblačnost i najvišu temperaturu do 29, a na jugu do 31 stepen Celzijusov. Ujutru će biti pretežno vedro, ponegdje uz malu ili umjerenu oblačnost, a oko rijeka i po kotlinama moguća je kratkotrajna magla, saopšteno je

ODRŽIVA I NEODRŽIVA PREDUZEĆA Spisak loših firmi još pod velom tajne

Nadležne institucije u Srpskoj sačinile su preliminarnu listu održivih i neodrživih javnih preduzeća, ali taj spisak ostaje pod velom tajne dok ne dobije zeleno svjetlo Vlade RS. Formiranje liste održivih i neodrživih preduzeća jedna je od obaveza koju je Vlada preuzela prihvatanjem reformske agende kao jednog od ključnih dokumenata u procesu evropskih integracija. Prema posljednjim

PETICIJA Traže da se gradska nagrada za humanost zove po sestrama Gajić

Inicijativu sa potpisima više od 3.000 građana da nagrada grada Banjaluka za humanost nosi naziv po sestrama Gajić predata je u Gradsku upravu, rekla je Adriana Basara, pokretač ove inicijative. Istakla je da je veliki broj odbornika i pozicije i opozicije usmeno saglasan s ovom inicijativom. “S ovim prijedlogom se slaže i Zoran Talić, predsjednik

BESPLATNO Šansa za stažiranje u njemačkom parlamentu

Studenti iz BiH koji žele svoju biografiju da obogate učešćem na međunarodnim seminarima i studijskim programa imaju šansu da stažiraju pet mjeseci u njemačkom parlamentu potpuno besplatno. Bundestag, u saradnji sa tri berlinska univerziteta, dodjeljuje oko 120 stipendija za mlade apsolvente iz 28 država, među kojima su zemlje Balkana, a program je organizovan s ciljem

SAOBRAĆAJNA NEZGODA Auto udarilo dijete

Trinaestogodišnje dijete povrijeđeno je na raskrsnici ulica Vidovdanska i Vuka Karadžića u Banjaluci, gdje ga je udarilo auto, potvrđeno je “Nezavisnim”. Nezgoda se, kako nam je rečeno iz PU Banjaluka, dogodila oko 14.55 časova. “Dijete, koje je bilo na biciklu, udarila je škoda, za čijim volanom je bio Banjalučanin Š.V.”, kazali su nam iz policije.