Vijesti 30.01.2022.

Zavičajno udruženje Tuzlaka: Hitno otkazati promociju knjige Zlatka Dukića

ČITANJE: 3 minute

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini pozvalo je Gradsku upravu i direktora Centra za kulturu “Semberija” da otkažu promociju knjige Zlatka Dukića “Bjegunci”, jer će u suprotnom pozvati sve Tuzlake koji žive u Bijeljini da se okupe ispred Centra i spriječe sramotno Dukićevo pojavljivanje.

“Dok 15. maja 1992. godine gore tijela pripadnika JNA na Brčanskoj malti, dok ranjeni vojnici i civili koji su se mirno povlačili iz Tuzle mole za pomoć i umiru u mukama, novinar Zlatko Dukić u prenosu uživo govori – `…ladno pivo nemamo, a tako bi dobro došlo…`”, navode iz Udruženja ogorčeni zbog najavljene promocije knjige.

Oni ističu da Dukić, kako je najavljeno, sutra dolazi da bi predstavio svoj roman i povodom promocije knjige Jusufa Trbića “Razaranje Bosne”.

“Gost Zlatko Dukić sjediće bez griže savjesti u srcu Semberije koja je u toku i nakon odbrambeno-otadžbinskog rata, uz Zvornik i Ugljevik, primila više od 20.000 tuzlanskih Srba”, podsjetili su iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka.

Podsjetili su i da su muslimanske snage u Tuzli 15. maja 1992. godine napale kolonu Jugoslovenske narodne armije i, prema zvaničnim podacima, ubile najmanje 54 vojnika, a ranile 44, prekršivši dogovor prema kojem je kolona trebalo mirno da napusti grad.

U Udruženju primjećuju sklonost zaboravu, ali zato, kako kažu, Tuzlaci ne zaboravljaju ni plač majki, ni ugljenisana tijela mladića koji su tek zakoračili u život, niti domove koje su napustili.

“Ne zaboravljamo majku Maru koja je sahranila dvije nagorjele kosti sina Gorana Jokića, koji nije stigao sa odsluženja vojnog roka u Požarnicu, gdje su ga čekali djevojka i zakazana svadba”, naveli su iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka.

Prethodno su i Udruženja veterana i boraca Vojske Republike Srpske sa sjedištem u Bijeljini zatražila da Centar za kulturu “Semberija” otkaže najavljenu promociju knjige Jusufa Trbića “Razaranje Bosne” i bošnjačkog pisca Zlatka Dukića “Bjegunci” jer su, ističu, pune neistina koje nanose štetu Srpskoj i srpskom narodu.

Kojić: Opravdan zahtjev Zavičajnog udruženja Tuzlaka

Foto: RTRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da je opravdan zahtjev Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini da smjesta bude otkazana promocija knjige Zlatka Dukića “Bjegunci” u ovom gradu, istakavši kako je Dukić bio spreman da slavi nad zločinom u Tuzli.

Kojić je napomenuo da se veliki broj Tuzlaka poslije protjerivanja iz tuzlanske regije naselio u Bijeljini.

“Upravo promocija knjige čovjeka koji je bio potpuno spreman da slavi nad zločinom koji se dešavao i koji je gledao, morbidno i bezobrazno. Smatram da upravo to proizvodi dodatnu traumu kod Tuzlaka koji su preživjeli strahote devedesetih godina u Tuzli”, rekao je Kojić.

On je podsjetio na činjenicu da predstavnici Republike Srpske već godinama ne mogu da odu u Tuzlu i Sarajevo da obilježe sjećanje stradanje pripadnika Jugoslovenske narode armije /JNA/.

“S druge strane, ovakvi likovi kao što je Dukić, koji su morbidno i bezobrazno željeli da proslave zločin dok su gledali kako gore mladi vojnici u Tuzli na Brčanskoj malti, njima je to dozvoljeno”, naglasio je Kojić.

On je rekao da je potpuno opravdan zahtjev Zavičajnog udruženja Tuzlaka da se promocija knjige jednog takvog čovjeka ne dozvoli u Republici Srpskoj.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini pozvalo je Gradsku upravu i direktora Centra za kulturu “Semberija” da smjesta otkažu promociju knjige Zlatka Dukića “Bjegunci”, jer će u suprotnom pozvati sve Tuzlake koji žive u Bijeljini da se okupe ispred Centra i spriječe sramotno Dukićevo pojavljivanje.

“Dok 15. maja 1992. godine gore tijela pripadnika JNA na Brčanskoj malti, dok ranjeni vojnici i civili koji su se mirno povlačili iz Tuzle mole za pomoć i umiru u mukama, novinar Zlatko Dukić u prenosu uživo govori – `…ladno pivo nemamo, a tako bi dobro došlo…`”, navode iz Udruženja ogorčeni zbog najavljene promocije knjige.

(Srna/ N.S)

Oznake: Milorad Kojić