Magazin 06.10.2015.

Zavidite visokim osobama? Kad pročitate ovo bićete srećni što to niste

ČITANJE: 1 minuta
visina
Opsežna studija kojom je bilo obuhvaćeno više od pet miliona Šveđana, rođenih između 1938. i 1991. godine, pokazala je da je rizik od kancera 18 odsto veći za svakih dodatnih 10 centimetara.

Primjera radi, žena visoka 1,72 metra ima 18 odsto više šansi da oboli od nekog oblika raka od žene čija je visina 1,62 centimetara.

Rezultate istraživanja, koji još uvijek nisu objavljeni, predstavila je na konferenciji Evropskog društva pedijatrijskih endokrinologa, koja se održava u Barseloni, dr Emeli Benji sa švedskog Instituta Karolinska.

Najnoviji nalazi potvrđuju prethodna istraživanja kojima je već ustanovljeno postojanje veze između tjelesne visine i raka.

Švedska studija je ukazala da visoke žene imaju 20 odsto više šansi da obole od raka dojke za svakih dodatnih 10 centimetara, dok je rizik od melanoma veći za 30 odsto kod visokih kako muškaraca tako i žena.

Jedno ranije istraživanje, objavljeno 2013. u SAD, pokazalo je da visoke žene imaju 13 odsto više šansi da obole od određenih vrsta raka (dojke, jajnika, krvi, tiroide, rektuma) za svakih dodatnih 10 centimetara.

Autor studije ističe da je rak posljedica “procesa vezanog za rast”, te da je “logično” zaključiti da hormoni rasta mogu da povećaju rizik od oboljevanja.

Nova studija je, međutim, dočekana s povećom dozom opreznosti među stručnjacima koji istaču da ona ne donosi ništa novo i da neizvjesnosti i dalje postoje, posebno kada se imaju u vidu drugi faktori rizika (duvan, geni, gojaznost, manjak fizičke aktivnosti…).

(Metro.co.uk)