Vijesti 27.01.2021.

ZAVIDNO PRIZNANJE: Hemičari sa banjalučkog PMF-a treću godinu zaredom prvaci Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Tim “Studijski program Hemija” banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta treću godinu zaredom dobitnik je nagrade za naučna dostignuća koju jednom naučnom timu godišnje dodjeljuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Kriterijumi za ovu nagradu su veoma jasni, pri čemu se u obzir uzima međunarodna vidljivost naših naučnika kroz učešća u međunarodnim projektima, realizovana međunarodna mentorstva i međunarodne monografije objavljene od strane renomiranih svjetskih izdavačkih kuća.

Dodatni kriterijum, na koji je SP Hemija naročito ponosan, predstavlja saradnja sa industrijom. U ovoj kategoriji u 2020. godini pomenuti tim je kandidovao dva industrijska projekta i to sa kompanijama “Bentoprodukt” iz Šipova i “Destilacija” iz Teslića, koja imaju za cilj razvoj novih proizvoda u ovim kompanijama.

Pored istraživača, u realizaciji ovih projekata bili su angažovani i studenti oba ciklusa studija SP Hemija.

Osim nagrade za najuspješniji tim, pojedinačne nagrade za naučnu produktivnost su dodijeljene nastavnicima i saradnicima na Studijskom programu Hemija. Profesori Saša Zeljković, Milica Balaban i Suzana Gotovac Atlagić, kao i dr Ivan Samelak, nagrađeni su za objavljene naučne radove u različitim kategorijama međunarodno recenziranih časopisa.

(N.S)

Oznake: PMF