Vijesti 24.11.2015.

Zavidovići: Na policijsku stanicu bačena “kašikara”

ČITANJE: 2 minute
zavidovic-bomba
Na aneksu zgrade policijske stanice u Zavidovićima, najvjerovatnije, je eksplodirala ručna bomba “kašikara”, rekao je policijski komesar MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut.

On kaže da se na terenu provode aktivnosti svih policijskih agencija u BiH, te da su na području Zavidovića izvršeni pretresi i privođenja određenih lica, ali da se još ne može govoriti o lokacijama i imenima.

“Sve policijske agencije, od MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Federalne uprave policije i Agencije za istrage i zaštitu BiH rade u punoj koordinaciji i saradnji pod nadzorom Tužilaštva BiH”, rekao je Šut.

On je istakao da se, prema onome što je nađeno od tragova na lici mjestu, navjerovatnije radi o ručnoj bombi takozvanoj “kašikari”.

“Ta bomba može nanijeti materijalnu štetu, teške povrede, ali i izazvati smrt kod osoba koje se nađu u neposrednoj blizini. S obzirom na mjesto gdje je eksplodirala, nanesena je samo manja materijalna šteta”, rekao je Šut.

On je poručio da koordinacija policijskih agencija daje nadu i garanciju da se građani mogu osjećati sigurno, prenose federalni mediji.

“U potpunosti razumijem zabrinutost građana, ali privredni život, kulturne i sve druge aktivnosti u Zeničko-dobojskom kantonu odvijaju se nesmetano. Policija će učiniti sve da tako i ostane”, zaključio je Šut.

Novoimenovani ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić posjetio je danas Policijsku stanicu Zavidovići i sa rukovodstvom održao radni sastanak na kojem je informisan o sinoćnjem napadu i aktivnostima koje je policija do sada preduzela s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti.

Arsenić je ukazao na značaj aktivnosti koje se preduzimaju na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovog napada, te naglasio da su svi kadrovski i tehnički resursi kantonalnog MUP-a stavljeni na raspolaganje kako bi se u što kraćem roku otkrio i procesuirao počinilac.

U Zavidovićima je sinoć bačena eksplozivna naprava na aneks zgrade policijske stanice.

Istragu o ovom napadu je preuzelo Tužilaštvo BiH, s obzirom na to da postoje indicije da u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela terorizma.

(Agencije)