Region 24.11.2022.

ZAVNOBIH U SPLITU: “25.000 Bošnjaka branilo Hrvatsku, poginulo 1.180”

ČITANJE: 1 minuta

Svečanom akademijom u Splitu, održanom u organizaciji udruga bošnjačke nacionalne manjine u tom gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, večeras je obilježen Dan državnosti BiH, a tom je prigodom istaknuta potreba razvijanja prijateljstva među narodima.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se u spomen na dan kad je prije 79 godina, za vrijeme Drugoga svjetskog rata, 25. studenoga 1943. održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Rezolucija s Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a ističe da “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”.

Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruga na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačke udruge nedavno pisale pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću

“Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branitelj je Bošnjak i nećemo to zaboraviti”, rekao je Kulašin.

Podsjetio je da je u srpnju 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović. “Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubojstvo”, rekao je Kulašin, ocjenjujući to “omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj”.

Izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu “Preporod” Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića, Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog, prenosi index.hr.

(SB)

Oznake: ZAVNOBiH