Vijesti 24.10.2015.

Zavod “Dr. Miroslav Zotović”: Najkomplikovanije operacije postale svjetski brend

ČITANJE: 2 minute
Zotovic
Da nije sve crno u domaćem zdravstvu pokazuje primjer Odjeljenje ortopedije u Zavodu “Dr. Miroslav Zotović” u Banjaluci. Tamo se izvode najkomplikovanije operacije, koje su postale svojevrsni brend ove institucije.

U Švajcarskoj operacija koljena košta oko 19.000 franaka, u Njemačkoj oko 12.000 eura, u Sloveniji, Srbiji ili Hrvatskoj oko 7.000, u Banjaluci 3.500 eura. U banjalučkoj sali operišu se koljena, implanti su isti kao i u bilo kojoj drugoj ekonomski razvijenoj zemlji.

– Implatati koje ugrađujemo, na kartonu koji dajemo pacijentima jasno se može vidjeti šta je to ugrađeno i to je provjerljivo. I onda kada odu na kontrolu u inostranstvo i iznenade se. Da li je moguće da je ovo dobio u jednoj Bosni – kazao je Slavko Manojlović, načelnik odjeljenja ortopedije “Dr. Miroslav Zotović”.

Potvrdila su ovo iskustva pacijenta iz Australije, Amerike, Kanade, država EU, iz zemalja u okruženju i cijele BiH.

Ipak najbrojniji pacijenti su iz Republike Srpske jer troškove snosi Fond zdravstvenog osiguranja. Međutim, sve češće ljudi iz Federacije BiH o svom trošku operišu se ovdje.

Jedna od njih je Ana Ivić iz Jajca. Kuk je trebala operisati u Travniku, ipak na osnovu iskustava svojih poznanika, o svom trošku, izabrala je Banjaluku.

– Dvije, tri žene iz Jajca su već bile ovdje i na njihovu preporuku sam se odlučila. Za mjesec dana se i pregledala i naručila i operisala i ako Bog da za koji mjesec ću i koljena operisati – kazala je Ivić.

Ovdje se izvode i operacije tumora na kostima.

– Klinike se mjere po tome koliko imaju znanja i koliko ljekari imaju iskustva. Minimum uslova su da sale moraju da budu čiste i instrumenti da budu ispravni –  riječi su Aleksandra Đorđevića, hirurga onkologa.

Recept za uspjeh ove ortopedske hirurgije i jeste znanje ljekara. Ulaže se prvenstveno u edukaciju stručnog kadra.

– Korak se drži u učenju. Bitno je prisustvo u regionalnim skupovima. Bitno je da vidimo šta smo sve uradili pa da to malo posložimo. Bitno je da imamo komunikaciju sa kolegama u regionu – potvrdio je dr. Slavko Manojlović.

Godišnje se ovdje obavi više od 1.500 operacija. Sve češći pacijenti su i sportisti regiona. A, jedan od pacijenata, koji voli javno istaći da se operisao u Zavodu Dr. Miroslav Zotović, je srbijanski glumac Petar Božović.

(NN)