ZAVOD ZA IZGRADNJU Manjinski akcionari koče transformaciju

Zavodu za izgradnju (ZIBL) Banjaluka neophodna je transformacija koju je veoma teško izvesti jer postoji problem sa manjinskim akcionarima, kazao je u razgovoru za “Nezavisne” Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Podsjećamo, ZIBL je prošlu poslovnu godinu završio s minusom od 1,77 miliona maraka i pored činjenice da su od banjalučkog vodovoda dobili avans od 1,5 miliona KM za dio zgrade čija prodaja još nije u potpunosti realizovana.

“Gubitak je četiri puta veći od prihoda u 2017. godini”, pokazuje nedavno objavljeni finansijski izvještaj.

Radojičić kaže da bi, da je ZIBL ostao 100 odsto gradski, Gradska uprava mogla puno slobodnije da postupa.

“Ali pošto je akcionarsko društvo u kojem imamo manjinske akcionare koji su nesaglasni sa mnogim stvarima, to značajno otežava bilo kakvu aktivnost na transformaciji ZIBL. Ne možemo, nažalost, uticati na vlasničku strukturu koja je takva kakva je, a vrlo je neobično da je jedna takva firma ušla u vaučerizaciju i da imamo 30 odsto privatnih vlasnika u toj strukturi”, kazao je Radojičić.

Kaže da je Zavod u problemima već duži niz godina, te da je stupanjem u mandat zatekao blokiran račun i ogromne gubitke.

“Mislim da radnici više od godinu dana nisu primali platu. Sproveli smo aktivnost koja je deblokirala ZIBL, omogućila isplatu dijela dugovanja i omogućila mu da učestvuje na tenderima”, pojašnjava on.

Prema Radojičiću, jedan od problema je i višak zaposlenih, gdje ZIBL ne može da za njih zaradi plate.

Inače, grad Banjaluka posjeduje 67,12 odsto akcija ZIBL, a drugi najveći pojedinačni akcionar je Darko Tadić, koji protiv ove ustanove vodi spor težak 1,7 miliona maraka.

U revizorskom izvještaju objavljenom nedavno na Banjalučkoj berzi navodi se kako preduzeće ne izmiruje obaveze prema dobavljačima na vrijeme, zbog čega su mnogi od njih pokrenuli sudske postupke kako bi naplatili svoja potraživanja.

Preduzeće ne isplaćuje na vrijeme ni plate radnicima, kao ni poreze i doprinose.

“Stalnost poslovanja ovog društva je ugrožena. Uzrok tome su neizmirene obaveze prema radnicima, prema dobavljačima i sudski procesi te nelikvidnost u poslovanju kao prvo, te velika konkurencija i nemogućnost dobijanja poslova kao drugo”, navodi se u izvještaju revizora.

Osnovna djelatnost Zavoda za izgradnju je istraživanje, organizovanje i posredovanje u izgradnji stambenih, javnih i drugih objekata, te upravljanje stambenim, garažnim i poslovnim prostorima na teritoriji grada Banjaluka. Nastao je 1979. godine, a od nastanka je imao nekoliko transformacijskih promjena. Pod ovim imenom posluje od 2004. godine.

(Nezavisne)

MINISTARSTVO NAREDILO: Umjesto na nastavu, srednjoškolci idu na osveštavanje temelja srpsko-ruskog hrama

Banjalučki srednjoškolci će u ponedjeljak umjesto na nastavu morati na osveštenje temelja srpsko-ruskog hrama u Banjaluci. Navedeno je ovo u obavještenju koje je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske dostavilo svim direktorima banjalučkih srednjih škola. – Obavještavaju se direktori srednjih škola Grada Banjaluka da 17. septembra, povodom osveštenja temelja srpskod-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u

RODITELJI BRANE PREDŠKOLSKU USTANOVU Vrtić pred zatvaranjem zbog svađe vlasnika obdaništa i objekta

Privatna predškolska ustanova „Vrtić Naš“ na Petrićevcu, prema rješenju Ministarstva prosvjete, u ponedeljak bi trebalo da prestane sa radom, čemu se roditelji oštro protive. Višemjesečne nesuglasice vlasnika vrtića Marinja Hrnjeza i vlasnika prostora u Ulici Ivana Gorana Kovačića Svetozara Nišića, gdje je smještena ova ustanova, a koji su ove sedmice zbog fizičkog obračuna završili čak

ZAVRŠNICA Berlok i Đanesi u finalu Srpska opena

Ovogodišnje izdanje teniskog čelendžer turnira u Banjaluci došao je u samu završnicu. Veteran Karlos Berlok i Alesandro Đanesi izborili su finalni meč pobjedama od 2:0 u polufinalu. U italijanskom derbiju, Alesandro Đanesi bio je bolji od Filipe Baldija, po setovima 7:6, 6:4. U drugom polufinalu, iskusni Argentinac Karlos Berlok pobjedio je Francuza Tatlota, po setovima

SVIH UZRASTA “Rolerijada” u Banjaluci okupila više od 200 učesnika

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić otvorio je danas “Banjalučku rolerijadu”, koja je okupila više od 200 učesnika svih uzrasta. Amidžić je zahvalio Školi sporta “Zvjezdica” na trudu da se u Banjaluci prvi put organizuje ova manifestacija, navodeći da su najljepši događaji u gradu oni koji okupljaju najmlađe i podstiču ih da se bave sportom. “Ovo

ČUBRILOVIĆ: DNS vodi politiku principijelnosti i kompromisa

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da je “politika principijelnosti, razumijevanja i kompromisa te stranke jedini put ka zacrtanom cilju Republike Srpske i BiH prema članstvu u EU”. Čubrilović je rekao novinarima da će DNS s ciljem zaštite takve politike pokušati da na predstojećim izborima osvoji što više mandata

Osveštana crkva u naselju Šargovac

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetog arhangela Mihaila u banjalučkom naselju Šargovac, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović. Svetu arhijerejsku liturgiju vladika Jefrem služio je sa više vladika i uz sasluženje sveštenstva i đakona Eparhije banjalučke. Predsjednik Republike