ZAVOD ZA IZGRADNJU Manjinski akcionari koče transformaciju

Zavodu za izgradnju (ZIBL) Banjaluka neophodna je transformacija koju je veoma teško izvesti jer postoji problem sa manjinskim akcionarima, kazao je u razgovoru za “Nezavisne” Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Podsjećamo, ZIBL je prošlu poslovnu godinu završio s minusom od 1,77 miliona maraka i pored činjenice da su od banjalučkog vodovoda dobili avans od 1,5 miliona KM za dio zgrade čija prodaja još nije u potpunosti realizovana.

“Gubitak je četiri puta veći od prihoda u 2017. godini”, pokazuje nedavno objavljeni finansijski izvještaj.

Radojičić kaže da bi, da je ZIBL ostao 100 odsto gradski, Gradska uprava mogla puno slobodnije da postupa.

“Ali pošto je akcionarsko društvo u kojem imamo manjinske akcionare koji su nesaglasni sa mnogim stvarima, to značajno otežava bilo kakvu aktivnost na transformaciji ZIBL. Ne možemo, nažalost, uticati na vlasničku strukturu koja je takva kakva je, a vrlo je neobično da je jedna takva firma ušla u vaučerizaciju i da imamo 30 odsto privatnih vlasnika u toj strukturi”, kazao je Radojičić.

Kaže da je Zavod u problemima već duži niz godina, te da je stupanjem u mandat zatekao blokiran račun i ogromne gubitke.

“Mislim da radnici više od godinu dana nisu primali platu. Sproveli smo aktivnost koja je deblokirala ZIBL, omogućila isplatu dijela dugovanja i omogućila mu da učestvuje na tenderima”, pojašnjava on.

Prema Radojičiću, jedan od problema je i višak zaposlenih, gdje ZIBL ne može da za njih zaradi plate.

Inače, grad Banjaluka posjeduje 67,12 odsto akcija ZIBL, a drugi najveći pojedinačni akcionar je Darko Tadić, koji protiv ove ustanove vodi spor težak 1,7 miliona maraka.

U revizorskom izvještaju objavljenom nedavno na Banjalučkoj berzi navodi se kako preduzeće ne izmiruje obaveze prema dobavljačima na vrijeme, zbog čega su mnogi od njih pokrenuli sudske postupke kako bi naplatili svoja potraživanja.

Preduzeće ne isplaćuje na vrijeme ni plate radnicima, kao ni poreze i doprinose.

“Stalnost poslovanja ovog društva je ugrožena. Uzrok tome su neizmirene obaveze prema radnicima, prema dobavljačima i sudski procesi te nelikvidnost u poslovanju kao prvo, te velika konkurencija i nemogućnost dobijanja poslova kao drugo”, navodi se u izvještaju revizora.

Osnovna djelatnost Zavoda za izgradnju je istraživanje, organizovanje i posredovanje u izgradnji stambenih, javnih i drugih objekata, te upravljanje stambenim, garažnim i poslovnim prostorima na teritoriji grada Banjaluka. Nastao je 1979. godine, a od nastanka je imao nekoliko transformacijskih promjena. Pod ovim imenom posluje od 2004. godine.

(Nezavisne)

Strahinja Nikić, gitarista benda “MultiCultus”: Tehnologija je “pojela” čovjeka

Bend “MultiCultus” premijerno je predstavio video-spot za pjesmu “Urbanica” u klubu “Rock Symphony cafe” u Banjaluci. Sastav je u sklopu promocije održao i koncert u ovom klubu, a za ovu pjesmu kažu da spot govori o uticaju i ovisnosti modernog čovjeka. “Spot govori koliko smo postali ovisni o tehnologiji i koliko nas je ona ‘pojela’.

Runić i Zarić opet u Borcu

Dejan Zarić i Nebojša Runić su ponovo u redovima banjalučkog Borca, a potpisali su ugovore na godinu i po dana.