Završen Ekonomski forum: Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno

ekonomski forum

Privreda Republike Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno, a organizacija i rad zajedničkih institucija BiH u velikoj mjeri otežavaju i ograničavaju funkcionalnost institucija Srpske i domaće privrede, što se negativno odražava na rad privrednika, jedan je od zaključaka dvodnevnog “Jahorina Ekonomskog foruma”.

U saopštenju iz Udruženja ekonomista Republike Srpske “Svot”, organizatora ovog skupa, navodi se da je zaključeno i da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa svim zainteresovanim stranama i investitorima bez obzira na zemlju i dio svijeta iz kojeg dolaze, a da je saradnja zemalja regiona neophodna za dalji razvoj i ekonomski rast.

Učesnici foruma, koji je završen danas, zaključili su da je monetarna politika ključna za razvoj privrede i poboljšanje poslovne klime u Republici Srpskoj i BiH. Tokom panel diskusija zaključeno je da treba obezbijediti uslove da Centralna banka BiH može da vrši dodatnu emisiju novca, na način kako to čini Evropska centralna banka, s ciljem podsticanja domaće potrošnje, što bi imalo pozitivan uticaj na rast ekonomije Republike Srpske, odnosno BiH.

Organizacija i rad entitetskih poreskih organa ocijenjini su kao funkcionalni, ali su se učenici foruma saglasili da postoji potreba za unapređenjem poreske politike i jačanjem kapaciteta entitetskih poreskih organa.

Izvršni direktor SVOT-a i član Organizacionog odbora “Jahorina Ekonomski forum” Saša Grabovac rekao je da je ovaj skup omogućio razmjenu informacija, mišljenja, stavova i ideja o trenutnoj ekonomskoj i privrednoj situaciji, da se čuju iskustva međunarodnih stručnjaka i zvaničnika o načinu na koji su slična pitanja riješena u njihovim kompanijama i zemljama.

“Veoma smo zadovoljni da smo tokom foruma formirali zaključke koji treba da posluže kao smjernice za buduće razgovore i mjere kojima našu ekonomiju i uslove u privredi možemo učiniti boljim i efikasnijim”, istakao je Grabovac.

“Jahorina Ekonomski forum” održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a tokom dva dana okupio je više od 400 domaćih i stranih ekonomista, privrednika, predstavnika izvršne vlasti, političara, ambasadora i menadžera sa značajnim međunarodnim iskustvom. Na marginama foruma održano je više bilateralnih susreta.

(Agencije)

ROČIŠTE Gavrilo Stević se nije pojavio u Sudu BiH, terete ga za ratovanje u Ukrajini

Gavrilo Stević nije se pojavio u ponedjeljak na izjašnjenju krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine, po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine. Stević se, prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je