Biznis 21.04.2016.

Završen Ekonomski forum: Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno

ČITANJE: 2 minute
ekonomski forum
Privreda Republike Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno, a organizacija i rad zajedničkih institucija BiH u velikoj mjeri otežavaju i ograničavaju funkcionalnost institucija Srpske i domaće privrede, što se negativno odražava na rad privrednika, jedan je od zaključaka dvodnevnog “Jahorina Ekonomskog foruma”.

U saopštenju iz Udruženja ekonomista Republike Srpske “Svot”, organizatora ovog skupa, navodi se da je zaključeno i da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa svim zainteresovanim stranama i investitorima bez obzira na zemlju i dio svijeta iz kojeg dolaze, a da je saradnja zemalja regiona neophodna za dalji razvoj i ekonomski rast.

Učesnici foruma, koji je završen danas, zaključili su da je monetarna politika ključna za razvoj privrede i poboljšanje poslovne klime u Republici Srpskoj i BiH. Tokom panel diskusija zaključeno je da treba obezbijediti uslove da Centralna banka BiH može da vrši dodatnu emisiju novca, na način kako to čini Evropska centralna banka, s ciljem podsticanja domaće potrošnje, što bi imalo pozitivan uticaj na rast ekonomije Republike Srpske, odnosno BiH.

Organizacija i rad entitetskih poreskih organa ocijenjini su kao funkcionalni, ali su se učenici foruma saglasili da postoji potreba za unapređenjem poreske politike i jačanjem kapaciteta entitetskih poreskih organa.

Izvršni direktor SVOT-a i član Organizacionog odbora “Jahorina Ekonomski forum” Saša Grabovac rekao je da je ovaj skup omogućio razmjenu informacija, mišljenja, stavova i ideja o trenutnoj ekonomskoj i privrednoj situaciji, da se čuju iskustva međunarodnih stručnjaka i zvaničnika o načinu na koji su slična pitanja riješena u njihovim kompanijama i zemljama.

“Veoma smo zadovoljni da smo tokom foruma formirali zaključke koji treba da posluže kao smjernice za buduće razgovore i mjere kojima našu ekonomiju i uslove u privredi možemo učiniti boljim i efikasnijim”, istakao je Grabovac.

“Jahorina Ekonomski forum” održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a tokom dva dana okupio je više od 400 domaćih i stranih ekonomista, privrednika, predstavnika izvršne vlasti, političara, ambasadora i menadžera sa značajnim međunarodnim iskustvom. Na marginama foruma održano je više bilateralnih susreta.

(Agencije)