Vijesti 01.09.2015.

Završen forum na Bledu: Napredak, ali ima još puno posla

ČITANJE: 2 minute
bled-forum

Zemlje Zapadnog Balkana postižu siguran napredak, ali je pred njima još puno posla, a sada su im potrebni konkretni projekti, naročito u oblasti infrastrukture i energetskog povezivanja, koji će pospješiti njihove evroatlantske integracije, poručeno je na panelu kojim je zatvoren Bledski strateški forum.

Ministar za Evropu u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot istakao je da proces evroatlantskih integracija zapadnobalkanskih zemalja treba ubrzati, ali je ukazao da je problem u tome što su mnogi građani država članica EU skeptični u pogledu njenog daljeg proširenja, prenosi slovenačka agencija STA.

On je naglasio da je neophodno podržati Zapadni Balkan na najbolji mogući način, te sprovesti konkretne mjere na konkretnim projektima, jer “obični ljudi na Balkanu moraju da vide svjetlo na kraju tunela što prije”.

Rot je, takođe, ukazao da zemlje kandidati za članstvo u Uniji moraju da ispune sve formalne preduslove.

“EU umnogome predstavlja tržište, mi smo prije svega unija vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava, sloboda medija, nezavisnost sudstva. Bez tih konkretnih koraka, neće funkcionisati”, objasnio je on.

Rot je nagovijestio da će podrška Njemačke zemljama koje se bore sa problemom izbjeglica takođe zavisiti od poštovanja zajedničkih evropskih vrijednosti kao što su humanost i solidarnost.

“EU sa novim zidovima i ograma nije koncept za budućnost”, istakao je njemački ministar.

Takav stav je izrazio i zamjenik pomoćika sekretara Kancelarije za evropska i evroazijska pitanja u američkom Stejt departmetu Hojt Brajan Ji, koji je poručio da su “vrijednosti i principi i dalje važni” i podvukao potrebu da se “prione na posao”.

“Treba primijeniti ono što je dogovoreno tokom proteklih godina. Nismo bili uspješni u ocjenjivanju kada treba hitno reagovati. Ako se sada ne uhvatimo u koštac sa ovim pitanjima, problemi će postati još teži”, upozorio je Ji.

On je, takođe, primijetio da je tempo integrisanja nadmašen tempom dezintegrisanja pod uticajem pitanja kao što su strani borci, terorizam, energetska nebezbjednost, korupcija i “odliv mozgova”.

Da procese evropatlantskih integracija treba ubrzati smatra i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, koji je ocijenio da bi i EU i NATO trebalo da budu “mnogo brži i hrabriji kad je riječ o integraciji” što je, kako je istakao, najbolji put ka stabilnosti.

(Agencije)