Vijesti 16.06.2021.

ZAVRŠEN KRAJEM MAJA: Most u Srpskim Toplicama prošao test opterećenja, ali još čeka upotrebnu dozvolu

ČITANJE: 2 minute

Iako je izgradnja mosta u Srpskim Toplicama završena krajem maja, još nije poznat datum kada će biti moguć saobraćaj preko ovog prelaza na rijeci Vrbas.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banjaluka kazali su da je po okončanju radova uslijedio postupak pribavljanja upotrebne dozvole.

– Izgradnja mosta u Srpskim Toplicama je okončana 31. maja, o čemu nas je pismenim putem obavijestio izvođač radova, nakon čega smo pristupili proceduri pribavljanja upotrebne dozvole, koja je i dalje u toku. Nedostaju još samo dvije saglasnosti, koje očekujemo ovih dana. Nakon što Ministarstvo izda upotrebnu dozvolu, most će biti pušten u funkciju – kazali su u ovom odjeljenju, te naglasili da veliki značaj leži u tome što je most prošao test opterećenja.

Iako datum puštanja mosta u funkciju još nije poznat, u ovom odjeljenju ističu da to ne predstavlja problem za odvijanje saobraćaja.

– To što most nije u funkciji ne dovodi do problema u odvijanju saobraćaja, jer se radi o novom projektu. Ovdje nije riječ o, na primjer, zatvaranju postojeće ulice zbog asfaltiranja, koje je dovelo do preusmjeravanja saobraćaja u druge ulice, pa samim tim do gužve, zastoja i slično – pojašnjavaju u ovom odjeljenju.

Podsjećamo, gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama je počela 12. februara 2020, a za izvođenje radova Grad Banjaluka je potpisao ugovor s konzorcijumom koji čine preduzeća Kozaraputevi, Prijedorputevi, ABS solution i Metaling.

Prvobitni datum za završetak izgradnje ovog mosta je bio 31. decembar, ali taj rok nije ispoštovan. Ipak, to nije jedina promjena s kojom se susreo ovaj projekat. Naime, povećan je i budžet ove investicije, pa je, umjesto prvobitnih 3,5 miliona KM, na zahtjev izvođača radova, Grad izdvojio i dodatnih 300.000 KM kako bi most ove godine napokon bio pušten u saobraćaj.

Karakteristike mosta

Novi most u Toplicama je raspona 65 metara i širine 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, ovaj prelaz ima i pješačke staze širine dva metra.

Takođe, u radove je bila uključena i izgradnja pristupne saobraćajnice, proširenje ulazno-izlaznih traka na magistralnom putu, te uređenje obaloutvrde.

(SB)