Vijesti 28.09.2018.

ZAVRŠEN PROJEKAT Otvorena obnovljena ulica u naselju Česma

ČITANJE: 2 minute

Novoizgrađena, centralna saobraćajnica u Ulici Petra Velikog u naselju Česma danas je puštena u saobraćaj.

Novu saobraćajnicu, u čiju je izgradnju uloženo 750.000 KM, danas su svečano otvorili gradonačelnik Igor Radojičić i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Miladin Maličević.

Radojičić je naglasio da je novoizgrađena saobraćajnica duga oko 800 metara, te da je, istovremeno, izgrađena oborinska kanalizacija, obostrani trotoari i nova javna rasvjeta.

-Ovo su lijepe vijesti za Česmu, pogotovo ako znamo da je ovih dana započeo i projekat rješavanja vodosnabdijevanja viših dijelova naselja, gradnjom novog rezervoara – rekao je Radojičić.

Česma je jedno od najbrže rastućih banjalučkih naselja, sa blizu 6.000 stanovnika. Ovo naselje je od 1991. godine do danas gotovo učetvorostručilo broj stanovnika.

Krajem 2016. godine, u Česmi je izgrađen i novi most na Vrbanji, na mjestu starog koji je teško oštećen u katastrofalnim poplavama iz 2014. godine.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Maličević naglasio je da su mještani godinama čekali novi put kroz naselje, te da je danas srećan dan za ovo naselje.

-Prema projektu, prvobitno je predviđeno je da se saobraćajnica gradi sve do igrališta u Mađiru. Međutim, svjesni smo ograničenih finansijskih sredstva i brojnih prioriteta koje Grad ima na drugim mjestima, zbog čega smo, prlikom predlaganja infrastrukturnih prioriteta za iduću godinu, tražili da se ovaj projekat nastavi, gradnjom još jednog dijela ulice. Prema tome, naša očekivanja su da bi kompletna Ulica Petra Velikog mogla biti završena za dvije do tri godine  – naglasio je Maličević.

Uporedo sa novim putem, u Česmi bi uskoro trebala biti proširena i područna, četvorogodišnja škola, a radovi na dogradnji učionica su u završnoj fazi.

Prema planovima gradske administracije, nakon izgradnje ovog puta, sljedeći veliki projekt iz saobraćajne infrastrukture biće izgradnja  moderne saobraćajnice iz pravca Petrićevca prema Motikama, koje u posljednjih nekoliko godina, poput Česme, bilježe veliki porast broja stanovnika.