Vijesti 06.04.2017.

Završen proljetni dio akcije dobrovoljnog davanja krvi sa banjalučkim srednjoškolcima

ČITANJE: 2 minute

Današnjom akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS, u kojoj učestvuju đaci Građevinske škole, završava se proljetni ciklus akcija sa banjalučkim srednjoškolcima koji je počeo 23. februara ove godine.

U akcijama dobrovoljnog davanja krvi je učestvovalo 11 banjalučkih srednjih škola te su krv dali učenici Gimnazije, Medicinske škole, Tehničke škole, Tehnološke škole, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, Poljoprivredne škole, Elektrotehničke škole, Škole učenika u privredi, Ekonomske škole, Građevinske škole i Srednjoškolskog centra Ljubiša Mladenović.

Direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Gordana Guzijan istakla da su zalihe krvi u Zavodu zadovoljavajuće upravo zahvaljujući mnogobrojnim akcijama u prethodnom periodu. „Zahvaljujemo svim učenicima koji su pokazali svoju humanost, kao i Crvenom krstu na organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi“, dodala je Guzijan za “BL PORTAL“.

Po popdacima Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, u proljetnom dijelu akcije dobrovoljnog davanja krvi, učestvovalo je 466 učenika banjalučkih srednjih škola.

Saradnik za zdravstvenu djelatnost u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Koviljka Vlaški rekla je: „Zahvaljujem saradnicima u školama za pomoć u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi i svim učenicima koji su se odazvali, a posebno onim koji su darovali krv i pomogli u liječenju bolesnih i povrijeđenih“.

Učenica Građevinske škole Milica Knežević danas je dala krv drugi put: „Počela sam davati krv prošle godine kad sam napunila 18 godina i tad sam vidjela da je to lijepo iskustvo, da meni ne oduzima puno vremena a nekom može spasiti život“.

Tatjana Jukić, učenica Ekonomske škole takođe se slaže da je dobrovoljno davanje krvi značajno: „Prije par godina moj deda je imao operaciju i bila mu je potrebna krv. Tada sam shvatila značaj dobrovoljnog davanja krvi i rekla sebi da ću početi davati krv čim budem punoljetna. Nadam se da ću na ovaj način i ja pomoći nekome kao što su dobrovoljni davaoci krvi pomogli mojoj porodici“.

Iz Zavoda podsjećaju da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, u starosnoj dobi od 18 do 65 godina koje nemaju akutnu ili hroničnu bolest.

(BLportal)