Region 22.12.2022.

Završen protest u Rudaru: “Želimo mir i slobodu, ali ne damo srpsko”

ČITANJE: 3 minute

U Rudaru kod Krsta danas je poslije sat vremena završen veliki mirni protest Srba, uz poruku da im niko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije.

Srbi su se okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Okupljeni su razvili srpsku zastavu dugu 250 metara, a nosili su i više transparenata među kojima: “Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci”, “Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!”, “Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?”, “Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti”, “Pravda za Dejana, Miljana i Slađana”.

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste poručio je da su teror koji trpe svakoga dana od Prištine, neosnovana hapšenja, tajni spiskovi sa listama za odstrel Srba i maltretiranje srpskog naroda od strane Kurtijevih specijalaca – razlog što su se danas sabrali u Rudaru.

“Da poručimo Prištini i njihovim mentorima da smo tu, da želimo mir, ali isto tako želimo i slobodu, i da se nećemo predati onima koji bi da zatru sve što je srpsko”, poručio je Rakić.

“Zlo koje se nadvilo nad nama je strašno. Tajni spiskovi i liste za odstrel Srba pokazuju kako izgleda demokratija Aljbina Kurtija”, ističe lider Srpske liste.

Imajući u vidu, dodaje, da međunarodnoj zajednici smetaju barikade, ali ne smeta maltretiranje Srba, poručuje “da smo svoji na svome” i da ne možemo da ćutimo na nepravdu i prebijanje našeg naroda, da tiho nestanemo.

“Gospodo međunarodni predstavnici, izvinite što ne možemo da mirno stojimo dok nas gaze, što suze naše dece remete vašu idiličnu sliku demokratskog Kosova. Znam da znate, ali ponavljam, rešenje za ovu krizu se nalazi u Prištini”, rekao je Rakić.

Ponovio je da je za uklanjanje barikada neophodno osloboditi neosnovano uhapšene, povući tajne spiskove za hapšenje i odstrel Srba, i da se sa sjevera Kosova i Metohije povuku jedinice sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, uz garancije Kfora da te jedinice neće dolaziti na sjever.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da se skupom u Rudaru šalje jasna poruka da su Srbi u ovoj borbi jedinstveni, te da samo žele da budu svoji na svome i da žive u miru.

Istakao je da je Kurtijev cilj jasan od samog dolaska na vlast.

“Da Srba ni severno ni južno od Ibra nema, ili da ima samo onih koji žele da mu se poklone”, rekao je Jevtić.

Barikade Srba na sjeveru KiM ušle su u 13. dan. Kako su ranije poručili, ukloniće ih kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa sjevera povuče specijalne snage kosovske policije.

(N.M.)