Politika 17.06.2021.

ZAVRŠEN SAMIT: Dodik, Komšić i Džaferović sa Erdoganom

ČITANJE: 3 minute

Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji je održan u Antaliji, završen je usvajanjem deklaracije.

U deklaraciji je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona, jačanju međusobne saradnje, ali i ideji o “malom šengenu”.

Ipak, ni ovaj sastanak lidera regiona nije protekao bez diplomatskih skandala. Kako je za RTRS rekao srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je jedini od trojice članova Predsjedništva učestvovao na Samitu, predsjednica samoproglašenog Kosova Vljosa Osmani lobirala je u svom obraćanju lidere zemalja učesnica u procesu da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To je poslije za RTRS potvrdila i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ovim Priština ponovo krši Vašingtonski sporazum kojim se obavezala da će zaustaviti kampanju lobiranja za priznanja, kao što se i Srbija obavezala da neće lobirati da zemlje koje su takozvanu kosovsku nezavisnost priznale, to priznanje povuku.

Danas su održani i sastanci na marginama. Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Uoči tog sastanaka, Dodik je rekao da će turskog predsjednika pitati da li je Turska na strani samo jednog naroda u BiH.

Nakon samita u Antaliji počinje Diplomatski forum. Ovaj događaj Turska organizuje prvi put, a cilj je da ponudi novu platformu za razgovor o ključnim diplomatskim problemima. O brojnim temama u okviru 15 sesija razgovaraće više od 10 šefova država i više od 40 šefa diplomatija.

Nije predviđeno da nakon foruma bude objavljen neki zajednički dokument, ali je to dobra prilika za sastanke na marginama. Plan je bio da se članovi Predsjedništva sastanu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom. On je tražio taj razgovor, ali je pitanje hoće li se desiti zbog gustog rasporeda i obaveza koje sutra imaju članovi Predsjedništva BiH.

Ubrzati aktivnosti na izgradnji auto-puta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović čestitali su predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu na uspješnoj organizaciji Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Predsjednik Turske izrazio je zadovoljstvo uspješnim ishodom Samita, koji će, kako je naglasio, imati pozitivan učinak na unapređenje saradnje između zemalja jugoistočne Evrope, prenosi Srna.

“U srdačnom razgovoru sagovornici su potvrdili dobre i prijateljske odnose između BiH i Republike Turske, koji predstavljaju dobru osnovu za razvoj i unapređenje odnosa na svim poljima. Posebna pažnja je posvećena jačanju ekonomske saradnje, gdje se očekuje značajno povećanje trgovinske razmjene, naročito nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije zemlje”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U saopštenju se ističe da je na sastanku konstatovano da je ugovorno regulisanje odnosa između BiH i Republike Turske na izuzetno visokom nivou, čemu svjedoče i brojni potpisani sporazumi i projekti saradnje u oblasti infrastrukture, građevinskih projekata, saobraćaju i promociji stranih investicija.

“Poseban fokus je bio na ubrzanju aktivnosti na realizaciji projekta autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, koji će doprinijeti značajnom unapređenju ekonomije BiH. Sagovornici su ponovili posvećenost i podršku intenziviranju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, kroz brojne projekte i inicijative, a na dobrobit i unapređenje standarda svih građana”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o trenutnoj situaciji kada je riječ o borbi protiv pandemije virusa korona, negativnim efektima na ekonomski, socijalni i zdravstveni aspekt života te imunizaciji stanovništva.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su predsjedniku Turske na kontinuiranoj pomoći i donaciji 30.000 vakcina za BiH.

(SB)