Vijesti 10.03.2016.

Završen sastanak Centralnog popisnog biroa: Nema dogovora o načinu obrade podataka

ČITANJE: 1 minuta
popis
Okončan je sastanak Centralnog popisnog biroa, nije postignut dogovor o načinu obrade podataka.

Adil Osmanović ministar civilnih poslova BiH rekao je da će ipak Zavod za statistiku RS i Zavod za statistiku FBiH, te Agencija za statistiku BiH dobiti novu priliku u ponedeljak da pokušaju postići dogovor kako bi se utvrdio način na koji će se prezentovati rezultati popisa stanovništva Radmila Čičković direktor Zavoda za statistiku RS kazala je da nisu tačne izjave da je ovaj zavod kočničar dogovora i da ne uvažava preporuke IMO-a.

-IMO je za dvije i po godine dao 22 preporuke koje nisu u potpunoj saglasnosti sa nekim zakonskim odredbama, a taj jedan dio preporuka je predmet onoga sa čime nije saglasan Republički zavod za statistiku – kazala je Čičkovićeva.

Upitana da kaže o kojim preporukama se radi kazala je da je riječ o mjestu školovanja i mjestu rada. Na pitanje zašto Republički zavod za statistiku ne može odustati od tog zahtjeva Čičkovićeva je rekla da nije da ne mogu odustati, već je zakon tako rekao, a zakon je potpuno jasan. Upitana da kaže kakve su šanse da u ponedeljak dođu do dogovora s obzirom da do 15. marta trebaju imati dogovor koju će metodologiju koristiti kada su u pitanju rezultati popisa stanovništva ona je rekla da nada uvijek postoji.

-Ova otvorena pitanja treba da se još jednom duboko analiziraju i da se postupi u skladu sa propisima- ističe ona. Emir Kremić direktor Zavoda za statistiku FBiH rekao je da je Federalni zavod za statistiku pristao na preporuke IMO-a, te da stav Rebuličkog zavoda za statistiku ne može komentarisati.

(NN)