Politika 11.04.2020.

ZAVRŠEN SASTANAK HDZ-a, SDA i SNSD-a: Postignut dogovor, deblokirano 330 miliona evra

ČITANJE: 3 minute

U Sarajevu je održan sasatanak HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s funkcionerima EU i MMF-a. Dogovor je postignut. Deblokriano je 330 miliona evra od MMF-a za BiH. 

MMF Bosni i Hercegovini nudi 330 miliona evra za pomoć u saniranju šteta od koronavirusa.

Endrju Džuel rekao je da je MMF-u najbitnije samo da se entiteti dogovore o raspodjeli sredstava.

Kao što je poznato, Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić uputili su juče poziv ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi da bez odgađanja potpiše i pošalje Pismo namjere MMF-u.

Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je zadovoljan i poručuje da je obavljen dobar posao.

“Neće doći do blokade sredstava MMF-a i što smo gotovo u posljednjoj sekundi stigli u ovoj dinamici koja je od strane MMF-a određena, stigli smo na sjednicu izvršnih direktora, i da će ta sredstva doći u dinamici kako je to i predviđeno i u raspodjeli kako je to predviđeno”, rekao je lider SNSD-a, Milorad Dodik.

FBiH odlazi 62 odsto, dok Republici Srpskoj ide 38 odsto.

“Pola procenta koji dobija FBiH i Republika Srpska, biće preusmjerano Brčko Distriktu. Brčko Distrikt je pod zajedničkom upravom dva entiteta. U svakom slučaju zahvalnost ambasadorima što su uložili napore. Za BiH bi bilo bolje da smo mi to sami učinili. Da nema potrebe za bilo kakvom intervencijom, i ja se za to zalažem. Svakako mislim da ova priča oko koordinacione grupe, isključivo sama riječ kaže koordinacija, naprosto da se dođe do prolaza što je brže, ali očigledno imajući u vidu kakvo je stanje u BiH, najvažnija koordinaciona grupa je ova koja je danas sjedila sa ambasadorima. Izražavam zadovoljstvo i mislim da smo obavili dobar posao”, rekao je Dodik.

Lider HDZ-a Dragan Čović se zahvalio ambasadorima bez kojih, kako kaže, ne bi ni bilo dogovora o 330 miliona evra.

“Što se tiče FBiH, 50 posto ide kantonima i 50 posto nivou Federaciji BiH”, rekao je Čović dodavši kako trenutno zasjeda Fiskalno vijeće kako bi formalno odobrilo kredit.

On je kazao da buduća Koordinirajuća grupa za socijalno-ekonomsko područje treba biti malobrojna i da tu mora biti predsjedavajući Savjeta ministara, te ministri finansija i ljudi koji se bave ekonomijom.

Inače, da bi Pismo namjere bilo validno, moraju ga potpisati svi članovi Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Jedina dva potpisa koja nedostaju su ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande te federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

(Avaz)