ZAVRŠEN SASTANAK PIK-a: Za ambasadore, rezervni sastavi policije nepotrebni, Rusija izuzela stav

Dvodnevni sastanak Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH (PIK) završen je u Sarajevu, a o zaključcima je javnost upoznao visoki predstavnik Valentin Incko.

Incko je rekao da se Rusija nije složila sa svim tačkama Kominikea PIK i da će ruski ambasador govoriti o razlozima. Incko je dodao da je stav međunarodne zajednice da nisu potrebni rezervni sastavi policije RS i u Federaciji. Umjesto toga, dodao je, potrebno je bezbijediti da postojeće policijske snage imaju adekvatne resure i obuku da mogu rješavati izazove s kojima se suočava BiH.

– Zbog čega RS želi rezervni sastav? Na početku je to bio terorizam, pa migracije, sada se kaže da su to prirodne katastrofe. Mi mislimo da postojeće policije mogu da odgovore na te izazove. U RS je u planu oko 1.000 rezervnih policajaca, ako to uradi FBiH bilo bi to još nekoliko hiljada. Primjera radi, Slovenija ima samo 200 ljudi kao rezervni sastav. Mislimo da nema razloga da postoji rezervna policija bilo gdje. Što se tiče prirodnih katastrofa, znamo da postoji Civilna zaštita i da su pomagale i Oružane snage BiH. Kao što zante, bile su razne delegacije u Banjaluci koje su tamo rekle svoje mišljenje po tom pitanju. Sada ćemo vidjeti da li će doći do zezervnog sastava, pošto je parlamentarni proces u toku – rekao je Incko.

Nije želio da odgovori na novinarsko pitanje kako će reagovati ako Srpska ipak formira rezervni policijski sastav, dodajući da će se u tom slučaju PIK vjerovato sastati na nivou ambasadora, te da je potrebno detaljno pročitati zakon.

U kontekstu migranata, Incko je pozvao političke i institucionalne liderti u BiH da se anagažuju uz poštovanje ustavnopravnog okvira zemlje, naglašavajući da su granica, azil i izbjeglice ingerencije BiH.

– To je i ekonomski problem, ali ja bih to gledao i kao ljudsku tragediju. Znamo u BiH kako je to biti izbjeglica. Imam lični osjećaj da je Unsko-sanski kanton ostavljen sam da rješava to pitanje – dodao je Incko.

Govoreći o stanju u pravosuđu, Incko je rekao da “nedavna zabrinjavajuća dešavanja naglašavaju potrebu za suštinskom reformom”.

– U VSTS treba da budu najbolji, najiskusniji i najcjenjeniji u profesionalnoj zajednici. Što se tiče gospodina Tegeltije (predsjednika VSTS) znate da su neki disciplinski postupci odbačeni. Ali, podsjećam da je krivični postupak u toku i u njega se neću miješati. Krajnji cilj mora da bude vraćanje povjerenja u sudski sistem – rekao je Incko.

Upitan da li, osim izražavanja zabrinutosti, može da uradi još nešto u rješavanju problema u BiH, Incko je u šali rekao da danas nije izrazio zabrinutost, a potom je dodao da od domaćih lidera očekuje zrelost i doprinos, ako žele u EU.

– Znam da su građani frustrirani, ali to nezadovoljstvo se ne vidi nigdje. U Češkoj su protekle sedmice protesti građana bili u 30 gradova, a ne jednom mjestu 120.000 ljudi, jer je navodno premijer uzeo neki novac iz fondova EU. Ja to još ovdje ne vidim. Jedini protest građana koji vidim je da odlaze, a prvi razlog je nepravda. Neki put kažem da država koja nije pravna država, nije ni država – zaključio je Incko.

Njegov zamjenik Majkl Skanlan rekao je da je se od političara u BiH očekuje da jačaju saradnju i izbjegavaju nacionalističku retoriku koja vodi ka podjelama.

– Građani BiH glasaju tako što odlaze iz zemlje – dodao je on.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a