Magazin 09.09.2021.

Završena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja

ČITANJE: 1 minuta

Kako je istakao akademik Aleksandar Kostić, upravnik Autovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, završena je digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja – najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa iz 80-ih godina 12. vijeka u specijalno oprmljenoj prostoriji u Narodnom muzeju, čime su upravljali steučnjaci iz Autovizuelnog arhiva.

Akademik Kostić je napomenuo da je Miroslavljevo jevanđelje digitalizovano u pet varijanti, svaka strana i svaka iluminacija sa jednim ili dva svjetlosna tijela, što je omogućilo da se vidi svaki detalj pa i cijela knjiga.

,,Snimanje je završeno prije nekoliko dana, predstoji provjeravanje kvaliteta svakog snimka i da se ko finalni proizvod Miroslavljevo jevanđelje sačuva u najvišoj mogućoj rezoluciji u Autovizuelnom arhivu. Samo jedan snimak ima oko 700 megabajta, istakao je Kostić.”

Digitalizovano je 400 iluminacija i napravljeno oko 2000 snimaka.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano na osnovu Sporazuma o saradnji Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Narodnog muzeja u Beogradu koji ga čuva, SANU i Narodne biblioteke Srbije.

Srbija je Miroslavljevo jevanđelje 2005. godine upisala na Uneskovu listu.

(Dn.J)